5 winterwandelingen in de Ardennen waarvan je versteld zult staan

Een verkwikkende winterwandeling in de Ardennen? Ja! De kale bomen (en als we geluk hebben de krakende sneeuw onder onze voeten) maken van natuurwandelingen een magische belevenis. We genieten er nog meer van als er een adembenemend panorama op ons pad ligt. Ontdek in deze video 5 bestemmingen die je meteen zin geven om iets warms aan te trekken en de schatten van de Ardennen te gaan ontdekken.

 

Panorama’s aan het meer van Robertville

Vertrek: Stuwdam van Robertville (parking Rue du Barrage)
Afstand: 5,2 km
Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld
Bewegwijzering: Blauwe rechthoek en logo meiklokje

Een van de geschenken van de Oostkantons? Even weg zijn van alles! In het hart van het natuurpark Hoge Venen-Eifel, in de gemeente Weismes, ligt het stuwmeer van Robertville. Vlak aan de stuwdam vertrekt een mooie wandeling. Achter de stuwdam nodigt de panoramaweg je uit om goed rondom jou te kijken: het kasteel van Reinhardstein, de rivier, de vallei … Na een smalle weg langs de flanken van de heuvel bereik je de bron van de Warche. Een mooi spektakel leidt je naar de indrukwekkende Burcht Reinhardstein.

Deze wandeling zal je kunnen bekoren want …

 • De panorama’s en vergezichten zijn adembenemend.
 • De wandeling is geschikt voor je viervoeter.

Ons advies

Als het sneeuwt kies je beter voor langlaufpistes zoals die van Ovifat, de Baraque Michel of Mont Rigi. Het meer van Robertville kan onbereikbaar zijn door de sneeuw. De steile wegen ernaartoe kunnen gevaarlijk zijn. De toeristische dienst van Robertville waarschuwt: “Welke wandelingen je in de winter kunt doen in Robertville, hangt vooral af van de sneeuw. Zodra er sneeuw ligt, worden de meeste wandelingen onbegaanbaar, want de sneeuw wordt er niet geruimd (wandeling rond het meer, naar het Kasteel van Reinhardstein).”

Kennismaking met een betoverende vallei

Vertrek: Parking in Sedoz
Afstand: 6 km
Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld
Bewegwijzering: Blauwe rechthoek

De Ninglinspo, een uniek bergriviertje, is een pareltje dat je zeker moet ontdekken in deze streek. De wandelweg die deze naam draagt, is een van de mooiste van de Belgische Ardennen. De route vertrekt op een parking in Sedoz, tussen Remouchamps en Stoumont. Het pad is onopvallend maar toch populair. Het brengt je naar een charmante waterval (la Chaudière), over verschillende loopbruggen en voorbij een adembenemend panorama: het uitkijkpunt van Drouet.

Deze wandeling zal je kunnen bekoren want …

 • De plek is betoverend.
 • De rivier is prachtig, ongeacht het seizoen.
 • Het panoramisch uitzicht is alle inspanningen tijdens de wandeling meer dan waard.

Ons advies

Zorg dat je goed uitgerust bent: stevige schoenen, warme en comfortabele kledij, warme drank, een dekentje om op te zitten aan het uitkijkpunt (er staat geen bankje). Hou het weer in de gaten: het hoogteverschil is groot en maakt de wandeling bij vorst of sneeuw niet eenvoudig.

Langs de Lesse, dichter bij de hemel

Vertrek: Kerk Sainte Marguerite (Lessive)
Afstand: 7.4 km
Moeilijkheidsgraad: Makkelijk
Bewegwijzering: Gele ruit

Hoger en verder! Dat zou de leuze van Lessive kunnen zijn, naar de hemel toe gericht. In 1972 werd in het dorp het grondstation voor telecommunicatie via satellieten gevestigd. RTT Lessive is sinds 2001 niet meer in gebruik, maar de vier indrukwekkende antennes (Lessive 1 meet 35 meter!) blijven zichtbaar voor de nieuwsgierige wandelaars. Je kunt ze al aanschouwen niet ver van het vertrekpunt. De wandeling “Les Pics Epeiches” brengt je via makkelijk begaanbare wegen (veel asfalt) naar de Lesse (ter hoogte van Han-sur-Lesse, waar je eventueel kunt stoppen om de Grotten van Han te bewonderen).

De hemel, die weerspiegelt in de Lesse, is voor de inwoners van het dorp een heel speciale plek. En niet zonder reden: de inwoners van Lessive waren Skassis. Wablief? Steltlopers! Het dagelijks leven van vroeger vereiste van de inwoners dat ze op stelten konden lopen om zich makkelijk te kunnen verplaatsen bij overstromingen, maar ook om kuddes in de gaten te houden. Dit behoort vandaag tot de geschiedenis van het dorp en maakt dus deel uit van de folklore. De Skassis de Lessive komen in juli nog eens buiten tijdens het dorpsfeest.

Deze wandeling zal je kunnen bekoren want …

 • Ze is makkelijk, aangenaam en je passeert niet ver van Han-sur-Lesse, waar je een warm drankje kunt nuttigen voor je de wandeling voortzet.
 • Ze is toegankelijk voor iedereen, een stuk van het parcours is geasfalteerd.
 • De woeste Lesse zorgt op elk moment voor spektakel. In de winter maakt de magie van de eerste vorst de rivier nog onstuimiger.

Ons advies

Een winterwandeling langs de woeste Lesse is altijd een aangename en verkwikkende belevenis. In december, januari en februari zijn echter niet alle plekken toegankelijk. Neem je voorzorgen als je een frisse neus wilt halen niet ver van de Ardense rivier. Verschillende wandelingen zijn gesloten. Dat is bijvoorbeeld het geval in het park van Furfooz (gesloten van november tot februari, behalve tussen Kerstmis en 2 januari). De wandeling Tussen Lesse en Lomme is omwille van de jacht volledig ontoegankelijk tussen 21 september en 31 december. De gemeente Libin heeft een kalender met sluitingsdata op de website gezet. Ook de gemeente van Rochefort deed dit: neem een kijkje!

Na de winterse inspanning volgt de ontspanning!

De koude en bijtende winterlucht geeft je zin om na een flinke wandeling lekker binnen te kruipen in de warmte. Neem de tijd om op adem te komen: neem plaats bij het vuur, ontspan je spieren in een jacuzzi of geniet van een sauna.

Beleef een avontuur rond het meer van Nisramont

Vertrek: De stuwdam van Nisramont (La Roche-en-Ardenne)
Afstand: 15 km
Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld

La Roche-en-Ardenne, een van de pareltjes van Luxemburg, is een erg geliefde bestemming. Het meer van Nisramont en de stuwdam, in het midden van een bosgebied, moet je zeker eens ontdekken. Ben je avontuurlijk aangelegd, wil je even weg van alle dagelijkse stress, dan nodigen we je uit voor deze natuurwandeling rond het meer. Je zal versteld staan van wat je hier allemaal kan doen en zien: steile paden, stenen trappen, klimmen op leisteenrotsen en lopen over de stuwbrug … De wandeling is lang (15 kilometer, of 6 uur wandelen), maar geeft jou en je familie een goede dosis frisse lucht en een schitterend uitzicht op het meer.

Deze wandeling zal je kunnen bekoren want …

 • Het meer is fascinerend op elk moment van het jaar.
 • Vervelen zal je je hier nooit: de wandeling heeft tal van verrassingen in petto.

Ons advies

Neem zeker voldoende eten en drinken mee voor onderweg. De wandeling is zeer lang voor de winterperiode en sommige leisteenrotsen die je moet beklimmen kunnen gevaarlijk zijn als de sneeuw of vorst de natuur bedekt met een witte mantel: doe gepaste kledij aan.

Op ontdekking in de uitgestrekte Hoge Venen

Vertrek: Signaal van Botrange
Afstand: 8.7 km
Moeilijkheidsgraad: Makkelijk
Bewegwijzering: Blauwe rechthoek en logo blauwe bes

De Hoge Venen zijn een onmisbare bestemming voor wandelaars, langlaufers en mountainbikers. In de winter is het dubbele pret dankzij de landschappen die onder de sneeuw zijn bedolven. Het Signaal van Botrange is het vertrekpunt van de wandeling “Rond de Venen”. We lopen over houten vlonders op het hoogplateau, richting het natuurreservaat en de Baraque Michel. De uitgestrekte natuur geeft ons het gevoel alleen te zijn op de wereld. Magisch!

Deze wandeling zal je kunnen bekoren want …

 • De houten vlonders zijn heel leuk om te bewandelen.
 • Je ontdekt het natuurreservaat in een seizoen waar sneeuw en vorst een ander beeld geven van het landschap.
 • De winterzon die weerspiegelt in de sneeuw en de lokale flora lenen zich perfect voor foto’s om je Instagramaccount te “pimpen”.

Ons advies

Warm even op in de brouwerij Belgium Peak Beer in de buurt van de Signaal van Botrange. Neem de tijd om terug op krachten te komen voor je begint aan de didactische wandeling Fagne de la Poleur.

Blijf goed op de weg die is bedekt met houten planken: laat je niet verrassen door de vele moerassige plekken.

Goed om te weten

Muts en handschoenen volstaan niet altijd om warm te hebben in deze periode, zeker niet buiten! De techniek van de drie lagen is een tip voor iedereen die een winterwandeling wil maken. Doe eerst een ademende laag aan in contact met je huid (romp, benen en voeten voor de grootste koukleumen). De tweede laag mag wat dikker zijn om de warmte vast te houden. De derde laag moet beschermend zijn en helpen in alle weersomstandigheden: wind, regen, sneeuw … Fijne tocht gewenst!