7 kastelen in de Ardennen om bij weg te dromen

België telt honderden kastelen. We hebben een selectie gemaakt van onze 7 favorieten in de Ardennen. Deze kastelen hebben elk hun eigen stijl, komen uit verschillende tijdperken en zijn verspreid over de vier hoeken van de Ardennen. Maar één ding hebben ze gemeen: ze laten je wegdromen tijdens een reis door de tijd.

 

Onze reis begint in de provincie Luxemburg, waar water en bos een perfecte setting vormen voor middeleeuwse legendes …

Net als Godfried in de versterkte burcht van Bouillon

Deze burcht, trots uitkijkend over de stad vanop een steile rots, bevindt zich in een vallei die getekend wordt door de meanders van de Semois. Niemand zal ontkennen dat de versterkte burcht van Bouillon indrukwekkend is.

Deze feodale vesting werd ondanks zijn leeftijd goed bewaard en getuigt enorm van de gebeurtenissen die hier plaatsvonden in de middeleeuwen, ten tijde van de kruistochten. De beroemde eigenaar in die tijd, Godfried van Bouillon, heeft duidelijk sporen nagelaten op deze plek en was het boegbeeld van de eerste kruistocht. Sindsdien heeft het kasteel vele veranderingen ondergaan. De architecturale elementen van Vauban blijven echter verrassend ingenieus.

Wij houden wel van wat extraatjes!

Naast de tijdelijke en permanente tentoonstellingen komt het kasteel tijdens de zomermaanden tot leven met een dagelijkse roofvogelshow, een middeleeuws feest, avondbezoeken met fakkels, enz.

De mysterieuze ruïnes van het feodaal kasteel van La Roche-en-Ardenne

Uitkijkend over de vallei van de Ourthe trekken de ruïnes van het kasteel van La Roche-en-Ardenne meteen je aandacht. Klim en ontdek de legende van Berthe, een verhaal over een spook dat al eeuwenlang rondwaart op deze plek … brrr.

Het hele jaar door te bezoeken

Deze site is het hele jaar open, maar in de zomer komt het hier het meest tot leven dankzij de vele animaties: boogschieten en ambachten, roofvogelshow, avondspektakel met vuurwerk, weekend met historische opvoeringen … Wil je een rustig bezoek? Op grijze herfst- of winterdagen baden de ruïnes in een bijzonder mysterieuze sfeer.

TIP

Deze twee kastelen bieden je bovendien een prachtig uitzicht over Bouillon en La Roche-en-Ardenne!

Altijd al gedroomd van een verblijf in een kasteel?

Tussen onze vakantiehuizen zitten ook enkele kastelen, verspreid over de hele Ardennen. Als je dus na je bezoek zin hebt gekregen in meer, aarzel dan niet langer en boek een verblijf om het “kasteelleven” nog beter te leren kennen.

Onze trip wordt vervolgd in de provincie Namen, en we gaan verder in de tijd …

Leef als een heer in het kasteel van Lavaux-Sainte-Anne

Dicht bij Rochefort word je aan het kasteel van Lavaux-Sainte-Anne onthaald door de twee ronde torens. Van de kelders tot de donjon, elke ruimte is hier ingericht en aangekleed om je helemaal mee te nemen naar het leven van toen: de kelders tonen het landelijke leven in de Famenne tijdens de 19e eeuw en op het gelijkvloers ontdek je het weelderige leven van de heren in de 17e eeuw … De setting doet soms een beetje denken aan Downtown Abbey!

Als extraatje is er voor de kinderen een quiz en verkleedkledij!

Tot grote vreugde van de natuurliefhebbers

We houden ook van deze plek omwille van de omringende natuur. Breng een bezoekje aan het natuur- en jachtmuseum of maak een wandeling langs vijvers, moerassen en weiden.

 

Ben je gefascineerd door het leven van de adel? Dan kan je je nieuwsgierigheid zeker behagen in Dinant.

Net als de schone slaapster in het kasteel van Vêves

De torens steken trots uit boven de bomen en roepen verhalen op uit onze kindertijd. Laat je meevoeren in deze dromerige wereld tijdens je bezoek aan het kasteel van Vêves in de provincie Namen. Het gebouw bleef bijzonder goed bewaard en de meubelstukken geven een duidelijk beeld van de manier waarop hier werd geleefd. Doordat het kasteel al 800 (!) jaar lang in het bezit is van dezelfde familie, kan je hier een intieme verzameling foto’s, schilderijen, meubels en familiestukken bewonderen die al die tijd zorgvuldig bewaard zijn gebleven. Een ontroerende meerwaarde van dit kasteel.

Jonkvrouwen en jonkheren, ten tonele!

In de zomer kunnen de kinderen zich verkleden in ridders of prinsessen. Superleuk voor je kleine snaken!

© WBT I.Monfort

De geraffineerde charme van de renaissance in het kasteel van Freÿr

Aan de oevers van de Maas en tegenover de rotsachtige kliffen die typisch zijn voor de streek van Dinant pronken de Franse tuinen van het kasteel van Freÿr. Je kan niet anders dan gefascineerd zijn door de 350 jaar oude sinaasappelbomen, het 6 kilometer lange doolhof van haagbeuken, de fonteinen, de standbeelden en het rococo paviljoen.

Binnen in het kasteel word je ondergedompeld in de wereld van de renaissance en ontdek je hoe de adel leefde aan de hand van de familiestukken die hier zijn achtergebleven. Maak een buiging! :p

Verken een adellijk buitenverblijf in het kasteel van Modave

Een van de mooiste kastelen van Wallonië staat op een rotspunt aan de rand van de Maas in de vallei van Hoyoux.

Het decorum van het kasteel van Modave kan je zien in meer dan 25 zalen en onthult alle mogelijk luxe uit de vorige eeuwen: stucwerk van de 17e eeuw aan het plafond, gebeeldhouwde lambriseringen aan de muren, imposante wandkleden en schilderijen en tot slot een verfijnd meubilair uit de 18e en 19e eeuw.

Tijdens je bezoek ontdek je ook een uitvinding van deze streek: een hydraulisch rad dat in de 17e eeuw werd gebouwd in Modave. Een ingenieus meesterwerk!

Totale onderdompeling

Droom je ervan om eens een bijzonder feest te organiseren in een kasteel? Dan ben je hier aan het juiste adres! Je kan het kasteel van Modave huren en er verblijven met 46 personen.

Een unieke natuurlijke omgeving

De Franse tuinen zullen de liefhebbers zeker kunnen bekoren. Daarnaast krijg je vanop het terras van het kasteel een uitzonderlijk uitzicht over de omliggende natuur, een natuurreservaat van 450 hectare.

Onze reis eindigt bij de best verscholen burcht van Wallonië, of zelfs van België …

Ik zie, ik zie wat jij niet ziet … het kasteel van Reinhardstein

Het kasteel van Reinhardstein kan je maar vanop bepaalde plekken zien. Het is praktisch onzichtbaar vanop straat en ligt verscholen tussen de bomen in een diepe vallei in de Ardennen. Je kan het kasteel te voet bereiken langs een bospad als je avontuur zoekt, of wat makkelijker via een klein straatje voor auto’s. Het kasteel van Reinhardstein ligt niet ver van Malmedy, in Ovifat om precies te zijn, en werd mooi gerestaureerd en opnieuw ingericht. Je loopt er tussen de harnassen in de ridderzaal of zelfs in de donjon.

Hou de agenda van het kasteel in de gaten, want je krijgt de kans op een romantisch bezoek bij kaarslicht, een middeleeuws diner of een initiatie boogschieten.

Trek je stapschoenen aan en vergeet je wandelstokken niet!

Het kasteel is genesteld in het midden van het bos en kijkt uit over een pittoresk, bijna poëtisch beekje. Bordjes leiden je naar een charmant watervalletje. Opgelet: het hoogteverschil is groot, dus ga er enkel naartoe met gepast schoeisel.

Goed om te weten

Wist je dat België per vierkante kilometer de meeste kastelen telt? Nergens anders dan in Wallonië vind je honderden kastelen in verschillende stijlen en uit alle tijdperken. Dat belooft een reis door de geschiedenis in een mum van tijd.

Donjon
Malmedy
ruines