Bedwing de Ardense hellingen als een echte prof met de gouden raad van een coach!

Staan je kuiten lekker strak? Ben je klaar voor de uitdaging? Trek dan naar het Land van Herve voor een tocht van 138 km langs de meest legendarische hellingen uit de Ardense klassiekers. Pas wel een beetje op, want met meer dan 2300 hoogtemeters zullen je benen sneller verzuren dan je denkt! Wedden dat je er sterker uitkomt?

Hoe bereiden profwielrenners zich voor op de Ardense klassiekers, waarvan Ardennes-étape trotse hoofdsponsor is? Met stages in de Ardennen natuurlijk, waarbij we hen met plezier ondersteunen!

Net tijdens zo'n voorbereidende stage stippelde coach Christophe Prémont deze route vanaf het Land van Herve richting Stavelot, Spa en tot slot Remouchamps uit.

Christophe Prémont heeft zich niet ingehouden: “Op dit trainingsparcours kom je lange en erg pittige beklimmingen tegen.” 138 km lang halen wielerfanaten met een passie voor de Ardennen het uiterste uit zichzelf op bekende hellingen, zoals de Wanne, de Col du Rosier of de Côte de Lorcé. Maar ook de minder bekende wegen zullen echte kuitenbijters blijken.

“Het parcours begint op de Côte de Trasenster. Die helling is vrij rechttoe rechtaan en goed berijdbaar. Daarna trekken we naar de Côte de la Vecquée in de buurt van Spa. Die helling beklimmen we langs de andere kant dan de profs tijdens Luik-Bastenaken-Luik.

Vervolgens wordt het écht serieus: op weg naar Trois-Ponts krijgen we de Côte de Hezalles voor de wielen. Eén kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van 12 %: ja, daar kan je hartslag wel eens de hoogte van in gaan. Zodra dat achter de rug is, ligt de Wanne op ons te wachten, inclusief technische afdaling richting het centrum van Stavelot.”

Tip: let tijdens de afdaling goed op in de bochten. Zet je schrap voor veel grind en krappe bochten!

Welverdiende pauze in Stavelot

In hartje Stavelot hou je even halt om de abdij te bewonderen en op adem te komen op een van de vele terrasjes in het centrum. Daarna gaat je veroveringstocht door de Ardennen verder!

“In Stavelot kies ik een alternatief voor de beroemde Côte de la Haute Levée: de Côte d'Amermont. Die is wat mooier en smaller, en brengt ons ook naar de top van de Haute Levée”, legt Christophe uit. Dat kunnen we trouwens alleen maar bevestigen, want de kantoren van Ardennes-étape bevinden zich in Stavelot. De Haute Levée is op sportief vlak dan wel belangrijk, maar het is niet meteen een toeristische trekpleister en evenmin de meest aangename beklimming.

“Vervolgens dalen we af naar de Col du Rosier, een ideale helling om te trainen”, vervolgt de coach van Bingoal Pauwels Sauces WB. Midden in het bos bekoort de Col du Rosier alle wielerfanaten die de Ardennen komen verkennen. De weg gaat dan wel eerder gestaag hoogte in, je zult er nog steeds een stevige kluif aan hebben.

Zodra je boven bent, daal je op volle snelheid af naar de Côte de Lorcée, op zo'n 15 km van de Col du Rosier. “Hoewel deze heuvel niet vaak voorbijkomt in wielerwedstrijden, is hij ideaal om te trainen voor bijvoorbeeld de Ardense klassiekers”, aldus Christophe, die zijn tips maar wat graag in het rond strooit! Een beklimming die je dus absoluut eens gedaan moet hebben terwijl je je voorbereidt op de Liège-Bastogne-Liège Challenge. Daarbij legt Ardennes-étape je aan de start én de finish in de watten.

“Na de Côte de Lorcé dalen we af richting Remouchamps, waar we de heuvel van Monde Sauvage, het bekende Ardense dierenpark, gaan beklimmen”, vult Christophe aan.

Ondertussen heb je al meer dan 100 km in de benen. Alles wat je nu nog moet doen, is via Prayon en Olne terug naar het Land van Herve fietsen. De laatste klim op het programma: de Côte de Forêt, die je naar Olne en het Land van Herve voert.

De coach van Bingoal Pauwels Sauces WB windt er geen doekjes om: “Dit is een ronduit veeleisende fietstocht. Maar wel één waarvan je een betere klimmer wordt en dat komt vast van pas bij je volgende fietsuitdagingen in de Ardennen.”

Ontdek het GPX-bestand op onze Strava club

Het volledige traject is beschikbaar op de Strava-club van Ardennes-étape.

cta

Combineer sport en ontspanning in een van onze 2000 vakantiehuizen

Op de fiets ontdek je op één dag meerdere gezichten van de Ardennen. Via de groene plateaus van het Land van Herve kom je terecht in de glooiende bossen van de Hoge Venen en in prachtige valleien waar je langs de rivieren kunt fietsen.

DCIM\100MEDIA\DJI_0064.JPG

En waarom zou je dit uitje niet volledig op het ritme van de profs beleven? Volg hun goede voorbeeld en reserveer een vakantiehuis van Ardennes-étape voor een midweek (maandagavond-vrijdagochtend) boordevol unieke ervaringen voor wielerliefhebbers met een passie voor de Ardennen. De voordelen? Genoeg tijd voor lange fietstochten, een plaats waar je 's avonds in alle rust kunt recupereren, talloze partners van Ardennes-étape die je met open armen verwelkomen voor een gastronomisch, sportief, cultureel of avontuurlijk moment met vrienden, je partner of het hele gezin.

Volg de renners van Bingoal Pauwels Sauces WB in de Ardennes-étape club op Strava en deel je mooiste routes en leukste fietservaringen met anderen.

 

Op zoek naar nog meer vakantiehuizen? Ontdek ons volledig aanbod van over 2000 vakantiehuizen op ardennes-etape.be. Wil je je laten inspireren? Ontdek ons Instagram-account voor meer tips, onze Facebook-pagina voor wedstrijden en ons Strava-account voor giveaways! Vergeet ons ook zeker niet te taggen in je prachtige foto’s op Instagram met @ardennes_etape en verschijn in onze spotlight!

velo