Bewegwijzerde mountainbikeroute van 15 km in Vielsalm

Onderweg voor een mountainbikeroute van 15,3 km dwars door bossen en weiden op de hoogten rond Vielsalm. Deze goed bewegwijzerde route voert je over goed berijdbare paden door bossen en open plekken. Je krijgt mooie vergezichten in de Ardennen te zien. Het is een ideale mountainbikeronde om samen met het gezin Vielsalm in de Belgische Ardennen te verkennen.

Start aan het toeristisch bureau Volgens de meteo is het vandaag de laatste droge dag van de week en dus besluit ik op deze oktoberochtend om mijn fiets van stal te halen en een mountainbikeroute in de buurt van Vielsalm af te leggen. Een uitgelezen kans om nog eens van de prachtige herfstkleuren te genieten. Ik heb mijn auto gratis op de parking naast het Maison du Tourisme Haute Ardenne – de toeristische dienst – in Vielsalm geparkeerd.

Ik heb eerst bij Sarah wat inlichtingen ingewonnen over de verschillende mountainbikeroutes en nu ben ik met de MTB onderweg voor een parcours van 15,3 km. Ik kon uit 4 routes kiezen (van 15 tot 45 km) en twijfelde tussen de gezinsroute van 15,3 km (bewegwijzering 1) of de iets sportievere route van 22 km met steilere hellingen (bewegwijzering 2). Aangezien het al enkele maanden geleden is dat ik nog op de mountainbike heb gezeten, wilde ik op veilig spelen. Ik heb dus voor de gezinsroute gekozen. De mountainbikeroute Slechts één fietstocht en ik voel me al volledig bevrijd van het hectische gedoe van alledag. Ik fiets door de dorpjes Salm-Château, Comté, Goronne en Rencheux zonder ook maar één auto tegen te komen.

Knipoogje naar Ardennes-Etape want ik passeer enkele vakantiehuizen die via ons agentschap verhuren: Ik bereik de eerste plattelandswegen die afgezoomd zijn met bomen. Als ik passeer, staren vele koeien me aan. Ik krijg de mountainbikekriebels weer te pakken! Mountainbiken in de herfst, de blaadjes zien vallen, de takken horen kraken en de eikels horen knappen onder mijn wielen. Puur natuurgenot! De bewegwijzering is heel duidelijk (gelukkig maar, want mijn oriëntatievermogen is niet om naar huis te schrijven). Veiligheidshalve heb ik toch maar mijn kaart uitgehaald.

Ik wil er absoluut zeker van zijn dat ik de juiste richting aanhoud. Bovendien lees ik nog snel even over de bezienswaardigheden die ik zal passeren. Ik start met een gezapige beklimming Het parcours begint met een heel lichte klim die in de bossen iets steiler wordt. Al bij al is het een lange, maar gezapige klim. Ik herinner er mij voortdurend aan dat ik niet voor niets afzie.

Mijn conditie vaart er wel bij! En… boven wacht mij een prachtig uitzicht èn een heerlijke afdaling! Waarom moet ik nu precies tijdens deze beklimming aan het liedje « Le plat pays » van Jacques Brel denken? Die heeft duidelijk nooit in de Ardennen gefietst! Ik stop enkele malen om weer op adem te komen en…klik! Weer een tafereeltje op de foto vereeuwigd. Steeds genieten is mijn devies, ook als ik afzie ?!

Het panorama en de steengroeve van Coticule Eenmaal boven maak ik een omwegje naar de steengroeve van Coticule. Ken je die? Er wordt een steen ontgonnen die typisch is voor deze streek en die gebruikt wordt om messen te slijpen. De arbeiders nemen net hun middagpauze zodat het rustig is en ik zonder gevaar eens kan rondkijken. De lange afdaling Tadaaa! Nu komt de afdaling.

Tijd voor het grote blad (in mijn geval het derde blad en de 21e versnelling). Dit is zalig! Door het mooie landschap naar beneden suizen over een licht hobbelige weg (net hobbelig genoeg om mij het gevoel te geven dat ik aan het mountainbiken ben). Bestaat er iets fijners? Ik ben trouwens niet de enige die in haar nopjes is. Ik zie een familie Hollandse vakantiegangers met een glimlach tot achter hun oren passeren en hoor nog net “Goeiendaaag!”. Terug in de beschaafde wereld Bij het bereiken van Rencheux voelen de eerste tekenen van beschaving onwennig aan!

De snelheidsdetector voor auto’s geeft 28 km/uur aan. Ha! Heel andere koek dan die 2 km/uur van in het begin ? Mijn indrukken Heerlijk uitstapje met de fiets in de buitenlucht. Het is een heel toegankelijke mountainbikeroute door mooie landschappen. Ideaal als gezinsactiviteit. Je zal misschien net als ik een pauze moeten inlassen tijdens de beklimming, maar met een beetje training zou je die enkele kilometers toch wel in één trek moeten aankunnen. Of waarom geen elektrische MTB nemen? De slotafdaling van ongeveer 8 km is één langgerekt plezier over een onverharde en zeer goed bewegwijzerde weg!

Technische moeilijkheden zijn er niet: geen wortels, gaten of andere obstakels. Qua landschap wisselen de bossen en de mooie uitzichten elkaar af. Dankzij de uitstekende bewegwijzering moet je nooit stoppen of vaart minderen om de juiste weg te zoeken. Bij het verlaten van de parking zie ik dat een auto met een gele nummerplaat mijn parkeerplaats inneemt.

Ik zie mountainbikes op de fietsdrager. Het zijn misschien mensen die een vakantiehuis huren via ons agentschap Ardennes-étape? Kijk zeker eens naar onze vakantiehuizen in de streek als ook jij volop van de Ardennen wilt genieten en met de MTB door de bossen en de prachtige landschappen wilt fietsen. Ook andere mountainbikeroutes werden voor jou getest. Afspraak in de Oostkantons met Anne.

Praktische info Voor 7 euro kun je een gedetailleerde MTB-kaart kopen in het Maison du Tourisme Haute Ardennes, Avenue de la Salm 50, 6690 Vielsalm. Gratis parking naast het Maison du Tourisme. In de jachtperiode moet je op de toeristische dienst navragen of het gebied waar je wil wandelen of fietsen, toegankelijk is.

Photos
Balade_VTTVielsalm_Ardenne_photo_1
Balade_VTTVielsalm_Ardenne_photo_2
Balade_VTTVielsalm_Ardenne_photo_3
Balade_VTTVielsalm_Ardenne_photo_4
Balade_VTTVielsalm_Ardenne_photo_5