Boucle de Durbuy: pittig wandelen in het kleinste stadje ter wereld

Als je graag natuurwandelingen combineert met een lekker hapje achteraf ben je in Durbuy -gelegen in de Belgische Ardennen- aan het juiste adres! Speciaal voor jou heb ik “La boucle de Durbuy” uitgetest in het kleinste stadje ter wereld. Na deze wandelroute van 6 kilometer ging ik op zoek naar de ideale plaats om even bij te komen en een lokale specialiteit te proeven. Et voilà, hier zijn mijn tips!

 

Moeilijkheid

gemakkelijk

Afstand

4 km

Bewegwijzering

Startpunt

Pl. aux Foires, Durbuy

Durbuy in het kort

Ik wist natuurlijk al dat Durbuy een pittoresk Middeleeuws stadje in de Ardennen is, maar wilde toch graag wat meer weten over mijn wandelbestemming. Wist je dat Durbuy oorspronkelijk een eilandje was? De ronde vorm verklapt weliswaar dat er een tijd is geweest waarbij de rivier er volledig omheen stroomde. De naam “Durbuy”, is dan ook niet uit de lucht gegrepen. Deze naam van Keltische oorsprong bestaat namelijk uit de woorden “dur” (bos) en “bu” (water). Deze groene omgeving nodigt dan ook uit tot vele outdoor-activiteiten zoals kajakken, mountainbiken, paardrijden, adventure sporten en wandelen. Inspiratie voor een tripje naar de Ardennen: check!

Ready, set… Go!

Op een woensdagochtend in maart stonden onze stagiaire Magali en ik om 10u30 klaar om aan “La boucle de Durbuy” te beginnen. We hadden geen van beiden deze wandeling al gedaan, dus was alle informatie welkom! Het eerste dat we deden was het downloaden van de app “Sity Trail”. Gewapend met onze app en de aanwijzingen van de dame in het toerismekantoor vertrokken we op pad doorheen de natuur in de Belgische Ardennen!

Of toch niet?

Eerlijk toegegeven, was het geen eitje om van start te gaan. Ik als groentje, was héél erg blij om vergezeld te zijn van een doorgewinterde wandelaar als Magali! Helaas spraken de app, de bewegwijzering en de aanwijzingen van de dame in het toerismekantoor elkaar best vaak tegen… We hebben ons dus meer dan één keer vergist! Maar hey, zo hadden we tenminste de kans om nog meer moois te zien! #PositiveThinking

La boucle de Durbuy

Onze wandelroute ging als volgt:

We vertrokken van de “Place aux foires”. Dit is een plein in het centrum van Durbuy. Hier zijn zowel het toerismekantoor gelegen als talrijke eetgelegenheden en souvenirwinkeltjes. Vele wandelingen vertrekken vanaf dit punt. Om onze wandeling tot een goed einde te brengen, volgden we de blauwe rechthoek.Als je de “Place aux Foires” helemaal doorloopt, kom je langs het alombekende Anticlinaal van Durbuy. Het is een imposante rots van meer dan 300 miljoen jaar oud en heeft een omgekeerde U-vorm. Dit was wel een fotootje waard!

 

Zodra we het Anticlinaal voorbij waren, begon onze tocht door het bos. Hier kom je zowel verharde wegen als bospaadjes tegen. Het is geen recht stuk, dus bereid je voor op enkele bochten. Ook hebben we regelmatig een stukje geklommen bij de steilere gedeeltes. Het had geregend, dus sommige onderdelen van de route waren best modderig. Gelukkig had ik andere schoenen bij… een gouden tip voor natuurwandelingen!

Toen we een eindje geklommen hadden kwamen we eindelijk bij het Belvedère-uitzichtpunt. Hier had ik op gewacht! Op 300 meter hoogte was het echt genieten van het sublieme uitzicht over de oude stad en de meander van de Ourthe. Ook kom je hier een sluipweggetje tegen waardoor je al binnen 10 minuten terug aan de “Place aux Foires” staat. Maar dit was niet aan ons besteed, wij waren nog niet uitgewandeld!

Tijd voor het tweede stukje bos. We doorkruisten het “Bois de Chapli” dat kleiner is maar zeker niet minder charmant! We genoten van de verschillende vogelmelodieën, de geur van onder andere beukenbomen en het “afgelegen” gevoel dat je hier krijgt. Het lijkt letterlijk alsof je in “the middle of nowhere” bent, hoewel je je erg dicht bij het bruisende Durbuy bevindt. Ideaal dus om even diep adem te halen en tot rust te komen. De Ardennen ten top!

Het gevoel van rust blijft je overvallen, ook wanneer je de tocht voortzet. We kwamen aan bij een mooi stukje natuur met weides, velden en vlaktes. Een heel ander landschap, maar zo ontspannend. Onze Sity Trail app gaf aan dat we bijna op het einde van onze wandeltocht waren. We waren lichtjes vermoeid, maar vastberaden om de eindbestemming te halen. En daar stonden we dan, aan de oever van de Ourtherivier… het totaalplaatje zou wel een postkaart kunnen zijn! Tevreden over onze wandeling, glunderden we bij het bekijken van de door ons gemaakte foto’s en video’s. Missie geslaagd!

 

Neem je tijd in Durbuy

Je hoeft niet te lopen om het maximum uit je dag te halen. Het is onmogelijk en zou het plezier bederven. Geniet van slow travelling en verblijf een paar nachten in een charmant huis, typisch voor de streek. Dankzij onze gevarieerd aanbod kiest u een verblijf naar uw smaak.

Na de wandeling: even energie bijtanken (Mmmm!)

Van wandelen krijg je honger! Ons oog viel op “Le Grand Café” gelegen op de “Place des Foires”. Het is een sfeervolle brasserie die centraal gelegen is en een leuk uitzicht biedt op het plein. De bediening was vriendelijk en de menukaart was uitgebreid. Bovendien waren de prijzen schappelijk, wat je niet meteen verwacht van zo’n toeristische trekpleister.

Aangezien ik niet bekend was met de streek van Durbuy, ruilde ik mijn dagelijks bord pasta in voor een “Menu Touristique” aan € 18. Dit toeristisch menu bestond uit de dagsoep, gevolgd door lokale forel of een half haantje en een dame blanche als dessert. Laat me je zeggen dat zo een warme kom verse tomatensoep na een winterwandeling énorm deugd doet! Als hoofdgerecht koos ik voor de forel en opteerde Magali voor het half haantje. Beiden vonden we het smullen! We kregen er een salade bij en een portie frieten die we zelfs niet op kregen. Ah nee, want ik moest nog plaats vrijhouden voor de dame blanche … die ik trouwens wél op kreeg. Kwestie van keuzes maken!

Tijdens het eten praatten we nog even over de wandeling en hoe we dit soort uitjes vaker zouden moeten doen. Je moet hier maar wonen en dit elke dag ervaren… dat kan toch enkel maar fantastisch zijn? Julie ving er alleszins een glimp van op tijdens haar interview met een vakantiehuiseigenaar in Durbuy. Hoe dan ook, we kregen maar niet genoeg van deze mooie Ardense stad en besloten om na het eten nog even het centrum in te gaan om de Middeleeuwse weggetjes te bewandelen en foto’s te maken van de pittoreske gebouwen.

Waarom ook jij deze wandeling moet ondernemen

Deze wandeling is perfect om Durbuy en zijn omgeving in twee uurtjes te ontdekken aangezien alles zo dicht bij elkaar ligt. Ook kan je de wandeling koppelen aan een aangenaam hapje achteraf, de perfecte combinatie van Ardense natuur en gastronomie! Zo beleef je een totaalervaring die je vast en zeker mooie herinneringen zal opleveren.

 

De toppers van « La boucle de Durbuy »

 • Je komt langs bekende plekken die het ideale decor vormen voor de mooiste foto’s, zoals het anticlinaal, de Ourthe met de brug en het Belvédère-uitzichtpunt;
 • De wegligging is niet eentonig, je komt zowel vlakke als steile stukken tegen, bochten, smalle paadjes en verharde wegen;
 • Er zijn sluipweggetjes om sneller terug bij de “Place aux foires” te komen;
 • De bosrijke omgeving leent zich uitstekend voor geocaching;
 • De wandeling is geschikt voor alle seizoenen;
 • Onderweg kom je bankjes met mooie uitzichtpunten tegen;
 • Hoewel er ter plaatse niets voorzien is, ben je op een boogscheut van het centrum van Durbuy waar tal van eet- en drinkgelegenheden op je wachten.

De minpuntjes van La boucle de Durbuy

 • De routeinformatie was niet samenhangend, de verschillen tussen de bewegwijzering, de informatie bij het toerismebureau en de mobiele applicatie waren best verwarrend;
 • Een deel van de wandeling vindt plaats op geasfalteerde wegen waar auto’s rijden en weinig tot geen voetpad is. Dit kan gevaarlijk zijn waardoor ik deze wandeling niet aanraad voor gezinnen met jonge kinderen;
 • Er waren geen voorziene picknickplaatsen onderweg (wel bankjes met uitzicht).

Waar is de wandelkaart verkrijgbaar?

 • Sity trail beschikt over topografische kaarten die je zowel online kan bekijken als kan downloaden om later offline te gebruiken. Je kan via de zoekopdracht makkelijk je gewenste terugvinden. Wij gebruikten deze kaart online en volgden de route aan de hand van onze GPS-locatie. Deze app is verkrijgbaar in maar liefst 4 talen (Nederlands, Frans, Engels en Duits). Let wel: deze app is de eerste week gratis.
 • Heb je liever toch de “originele” versie van een kaart in je handen? Dan kan je terecht bij het toerismekantoor van Durbuy. Hier verkopen ze de geplastificeerde versie van “La boucle de Durbuy” voor € 0,60 of een kaart van alle 4 wandelingen in Durbuy voor 1€.

 

En, ben je er klaar voor?

Natuurlijk hoop ik je voldoende informatie gegeven / genoeg geïnspireerd te hebben om deze wandeling te beproeven. Als het zo’n groentje als mij lukt, dan lukt het jou ook! Deel mijn tips met je wandelmaatjes en vertrek samen op avontuur in Durbuy. Want ja … #SharingIsCaring, toch?!

 

Laat je gaan in de comment-sectie: graag hoor ik van jou hoe het geweest is, extra tips zijn ook altijd welkom!