Brouwerijen in de vrije natuur: wandelen lang 6 Ardense bierbrouwerijen

Begeef je eens buiten de begane paden! Volg ons op een ontdekkingstocht langs 6 minder bekende Ardense (micro)brouwerijen en hun omgeving. Op het programma: kennismaking met ambachtelijke brouwtechnieken, degustaties naar ieders smaak, wandelen, fietsen en nog veel meer!

Keer terug in de tijd in Brouwerij Caracole

In het dorpje Falmignoul (dicht bij Dinant) in de provincie Namen ligt een dorpsbrouwerij uit een lang vervlogen tijd. De brouwzaal van Brouwerij Caracole bestaat al sinds het begin van de 20e eeuw en dat merk je meteen als je binnenkomt. Je wordt er gewenteld in aroma’s van houtvuur. Op de vloer liggen de houtblokken gestapeld. Berk, beuk en eik houden het vuur gaande om het brouwsel te verwarmen.

Bieren om te proeven

Amberbier, bruin bier, blonde tripel en witbier zijn verkrijgbaar in een traditionele of biologische versie.

Wandelingen in de omgeving

Vlak naast Falmignoul moet je zeker eens de ravijn van Colébi gaan verkennen, een opmerkelijke site aan de rechteroever van de Maas. Deze kloof snijdt door het plateau van de Condroz, een bijzondere wandelomgeving met heel verschillende flora op de noordelijke en zuidelijke helling. De volgende dag kan je de veelzijdige charmes van Dinant gaan ontdekken.

Duurzaam degusteren in de Brouwerij van de Lesse

Een klein wegje tussen twee huizen leidt je naar de Brouwerij van de Lesse, genesteld in een oude stal in de streek van Rochefort. Fan van duurzaam bier? Dan ben je hier aan het juiste adres! Deze “alter brouwerij” voor sociale doeleinden telt meer dan 300 medewerkers en gebruikt ecologische en lokale grondstoffen in een energiezuinige infrastructuur. We hier langskomt, steunt de eerlijke handel in Wallonië.

Bieren om te proeven

Hier brouwt men biologische bieren op een natuurlijke manier (zonder de landbouw te forceren): wit, blond, amber, tripel, seizoen, … Ze hebben een voor een een bijzondere reputatie verworven.

Wandelingen in de omgeving

Wandelen in Val de Lesse, dat is magie het hele jaar door. In Eprave vertrekken verschillende wandelroutes, zoals Les Roitelets (4,1 km), les Bergeronnettes (10,1 km), Résurgence d’Eprave (13,1 km).

Brouwerij Saint-Monon, het boerderijleven

In Ambly (Nassogne) is Brouwerij Saint-Monon gevestigd in een voormalige boerderij uit de 19e eeuw. Via een taverne ga je binnen in deze boerderij-brouwerij, die werd ondergebracht in de schuur. De brouwzaal is dan weer gelegen in de voormalige stal. Rundveehouderij heeft hier plaats gemaakt voor het bierbrouwen, maar deze plek dient dus eigenlijk nog steeds om fijnproevers te behagen.

Bieren om te proeven

Naast de traditionele bieren (bruin, amber, wit en een feestspecial) kan je hier een bier proeven met vijf soorten hop en, als je durft, een honingbier, ontwikkeld met de steun van imkers uit de streek.

Wandelingen in de omgeving

De gemeente Nassogne biedt de charmes van de Ardennen en van de Famenne. Het prachtige bosmassief van Saint-Hubert is niet zo ver. Je kan gaan wandelen in de mooiste dorpen van de gemeenten Rochefort, Marche-en-Famenne en Nassogne. En als het wat meer mag zijn, haal je fiets dan van onder het stof en vertrek op tocht langs de Route des Points de Vue, een route van 50 km die het natuurlijk erfgoed van Nassogne onthult.

Bier proeven in alle rust

De combo bier en vrije natuur is ideaal om tot rust te komen. Waarom niet een weekendje doorbrengen in de buurt om alle tijd te nemen om de streek te leren kennen?

Lang leve spelt in Brouwerij Minne

In een gloednieuw gebouw op een veld dat grenst aan Somme-Leuze vind je Brouwerij Minne (vroeger Brouwerij van Bastenaken). Hier wordt een typisch Ardense graansoort geëxploiteerd, namelijk spelt. Dit graan werd lange tijd veracht en beschouwd als het meel van de armen, maar spelt heeft een voorliefde voor de bodem van het semi-bergachtige plateau van de Ardennen. En het graan wordt niet zonder reden gezaaid in de herfst en geoogst in de zomer, want het houdt van witte winters en kalkrijke leisteenbodems.

Bieren om te proeven

Hier worden vier gamma’s gebrouwen: de “Classiques” (blond, bruin, amber, IPA, tripel, stout, …), de “Humeurs” (seizoenbieren), de “Bios” (gecertificeerd) en, last but not least, de “Wood” (bieren gerijpt op eiken vaten). Bier in al zijn smaken!

Wandelingen in de omgeving

De gemeente Somme-Leuze bruist van activiteiten voor de hele familie. Breng een dagje door op het ritme van het water! Ga picknicken op het “strand” van Noiseux (een ingerichte picknickplaats aan een oever van de Ourthe) en bezoek daarna de spectaculaire grotten van Hotton en de ondergrondse rivier. Maak de benen los en het hoofd leeg tijdens een van deze aangepaste wandelingen voor de kinderen: “Mes aventures d’enchanteur”, zes wandelingen met vragen en spelletjes voor kinderen van 6-12 jaar, of “L’aventure de Nettine”, een bosspel voor de allerkleinsten.

Brouwerij van de Lienne, direct aan de bron

Deze microbrouwerij werd opgericht in 2013 in een voormalige boerderij in het gehucht Reharmont (Lierneux), in de vallei van de Lienne. De bieren die hier worden gebrouwen, genieten van de vlakbij gelegen bron van Biernifa met een uitzonderlijk puur water.

Bieren om te proeven

Vier bieren wachten op jou: twee blonde, hoppig of koperkleurig, een bruin en een zwart (won al meerdere prijzen). Af en toe kan je genieten van een limited edition: de Woody en The Belgian Goat (gerijpt in tonnen van Belgian Owl, de bekende whisky uit Haspengouw).

Wandelingen in de omgeving

Het parcours van de wielerkoers Luik-Bastenaken-Luik is vlakbij. Wie dapper is, kan zich dus eens wagen aan de “Doyenne” van de klassierkers en het fameuze drieluik Wanne, Stockeu en de Haute Levée (80 km … of 120 voor de zotten). Ook voor wandelaars is de brouwerij ideaal gelegen op de etappe van de GR14, de “Sentier de l’Ardenne”, tussen Trois-Ponts en Lierneux. Ervaren sporters kunnen zich hier helemaal uitleven!

Op het dak van België: Peak Beer

In het hart van de Hoge Venen, in Weismes, ontdek je een nieuwe microbrouwerij: Peak Beer. Deze brouwerij is gelegen op het hoogste punt van België en biedt een adembenemend uitzicht. En nog een troef: de huisbereide streekgerechten.

Bieren om te proeven

Een winnend kwartet wacht om geproefd te worden: La Blonde, een verfrissend blond bier met tonen van citrus, La Triple, een ronde, vlezige tripel met een vleugje witte perzik, La Brune, een bruin bier met geroosterde smaken van koekjes en koffie, en tot slot La Myrtille, een droog en gedurfd bier gemaakt van vruchtensap zonder toegevoegde suikers.

Wandelingen in de omgeving

Jonge ondernemers hebben wandelingen op maat bedacht om de Hoge Venen te ontdekken met vertrek aan Peak Beer. De route van 2,5 km is perfect voor families en geschikt voor de kinderwagen. Deze brengt je naar de top van België, het Signaal van Botrange en de Baltia heuvel. Via de andere, wat technischere routes (tot 12 km) ontdek je de beek van Ghâster, de waterval van Bayehon, het kasteel van Reinhardstein

ardennen