De Ardense ondergrond heet je welkom in zijn 9 mooiste grotten

De Ardennen tellen heel wat krachtige rivieren die in de loop van vele duizenden jaren de kalksteenheuvels uitgesleten hebben tot prachtige grotten. Zin in een expeditie waar jong en oud zich ontdekkingsreiziger zal wanen? Daal af in de fascinerende ondergrondse wereld en geniet van de mooiste grotten van België!

1) Val van de ene in de andere verbazing in de Grotten van Han

Deze unieke site in België is een van de absolute toppers in de Ardennen. Les Grottes de Han-sur-Lesse ontstonden 500.000 jaar geleden door een fascinerend geologisch wonder. De rivier de Lesse verlegde toen zijn bedding en drong doorheen het Boine kalksteenmassief. Zo ontstond een netwerk van galerijen waardoorheen de rivier zich een weg baande om 2 km verderop weer bovengronds te komen. Wist je dat onze verre voorouders deze betoverende plek gebruikten als schuilplaats? Sinds twee en een halve eeuw kan de moderne mens dit natuurlijke labyrint bewonderen, met zijn immense zalen vol kalkafzettingen, die natuurlijke kunstwerken vormen. Een verbluffende ledverlichting maakt deze unieke ervaring helemaal onvergetelijk.

 

Je Ardennes-étape voordeel: 25% korting op de PassHan
 
cta

2) De Merveilleuse: een perfecte naam voor een wonderlijke grot

De grot La Merveilleuse ligt in de buurt van Dinant en is uitgehold in 300 tot 400 miljoen jaar oude kalksteen en bevat talloze fossielen van zeedieren. Nu overwinteren er onschuldige vleermuizen. Tijdens een wandeling van ongeveer 50 minuten zal haar verbluffende schoonheid een onvergetelijke indruk maken. Na een hele reeks galerijen en kamers met muren van kalksteenafzettingen kom je uit in de grote zaal, met zijn ongeziene pracht van de stalactieten en adembenemend witte watervallen.

 
cta

3) De Grotten van Hotton: de allermooiste van België!

Les Grottes de Hotton, ook wel eens de 'Grotten van 1.001 Nacht' genoemd, maken deel uit van het uitzonderlijke erfgoed van Wallonië en staan bekend als de allermooiste van België. Daal 70 meter af onder de grond om de gigantische galerijen te verkennen, onder de indruk te raken van de 35 meter diepe kloof, de broze kalkstenen gordijnen te bewonderen, de ondergrondse rivier te horen kolken en klotsen... Kortom, beleef tijdens een rondleiding van een uur de intense ervaring van een reis door een fascinerende ondergrondse wereld.

 

Je Ardennes-étape voordeel: korting op de toegangsticket (alleen online boeken)
 
cta

4) Het sprookjesachtige schouwspel van de Neptunusgrotten

Het koste de rivier Eau Noire miljoenen jaren van erosie om een van de oudste ondergrondse grotten van België vorm te geven: de Grottes de Neptune in Petigny, in het zuiden van de provincie Namen. Ga tijdens een rondleiding van vijftig minuten helemaal op in een grandioze omgeving, volledig gevormd door het samenspel van natuur en tijd. Dit fascinerend bezoek eindigt spectaculair: op een bootje op de ondergrondse rivier geniet je van een spetterende klank- en lichtshow!

 
cta

5) De diep verborgen pracht van de Grot van Lorette

Welkom in Rochefort, voor een duizelingwekkende, bijna verticale afdaling van 60 meter in de Grotte de Lorette, het kleinere zusje van de Grotten van Han. Tijdens een rondleiding van een uur maak je kennis met een fascinerende ondergrondse wereld. De hoogte van de grot wordt verbluffend geïllustreerd door een heteluchtballon die langzaam hoger en hoger stijgt, tegen de achtergrond van een betoverend klank- en lichtspel. Je ervaring wordt afgerond met een boeiende film die je heel wat bijbrengt over de kracht en de werking van de aardplaten.

 

Je Ardennes-étape voordeel: 3 tickets voor de prijs van 2 op vertoon van je Activity Pass.
 
cta

6) De grotten van Remouchamps met hun bevaarbare rivier!

Les Grottes de Remouchamps liggen in de buurt van Aywaille en kregen als koosnaampje niet zomaar het Wonder der Wonderen (La Merveille des Merveilles). Ze worden immers doorkruist door de enige ondergrondse rivier in Europa! De ruime galerijen, met hun adembenemende natuurlijke decor, leiden je naar de indrukwekkende kamer die in 1912 werd ontdekt: de 40 m hoge Kathedraal. Maar de meest intense ervaring van je bezoek is de terugtocht door de grot, over de rivier: een boottochtje van 700 meter, het langste ter wereld dat je als toerist kan maken op een ondergrondse rivier!

 

Je Ardennes-étape voordeel: 2 tickets voor de prijs van 1 op vertoon van je Activity Pass
 
cta

7) Een fascinerende multimediale en zintuiglijke rondleiding in de Grotten van Goyet

De Prehistomuseum presenteert deen zeldzaam en beschermd ondergronds erfgoed: de Grotten van Goyet! Deze grotten zijn te midden van een kalksteenmassief van 90 hectare gevestigd. De site is een van de meest prestigieuze prehistorische vindplaatsen van Europa. Het is een van de weinige plekken waar zowel fossielen van de Neanderthaler als van de Homo Sapiens werden gevonden. Enkele andere van de talloze zeldzame vondsten zijn de oudste hondenschedel ter wereld en de begraafplaats van een kind van ongeveer 12 jaar uit het late neolithicum. Hier vind je ook de belangrijkste kunstwerken uit de prehistorie in België.

 

Je Ardennes-étape voordeel : 15% korting op de toegangsprijs
 
cta

8) De Grot van Comblain, waar vleermuizen thuis zijn

Van alle Waalse grotten kan de Grotte de Comblain prat gaan op een van de overvloedigste kalkafzettingen. In de winter komen hier vleermuizen schuilen. Daarom zijn drie kamers die ze in de winter als slaapruimte gebruiken in die periode niet toegankelijk voor het publiek. Om hun rust te respecteren, worden de rondleidingen er dan zelfs in volstrekte stilte gehouden. Daarbij onthult de gids de mysteries van de grot en haar vliegende kostgangers met mimespel, spelletjes, illustraties en animaties. Heel aanschouwelijk illustreren bewegende didactische maquettes je kinderen na afloop hoe grotten ontstaan.

 

Je Ardennes-étape voordeel: 3 tickets voor de prijs van1. Aanbod geldig voor maximaal 4 personen, enkel voor het bezoek aan de grot.
 
cta

9) Zet je helm op voor een bezoek aan de blauwsteenmijn van Recht

De Leisteengroeve van Recht leidt je via een 800 meter lange ondergrondse ontdekkingstocht langs indrukwekkende mijngangen naar de prachtige blauwe leisteen, een van de oudste gesteenten van het land. Op een interactieve manier maak je niet alleen kennis met de geologische en mineralogische geschiedenis van de streek… maar ook met het gevaarlijke werk van de mijnwerkers! Een tip: trek iets warms aan, want beneden haalt het kwik niet meer dan 7°C en de luchtvochtigheid bedraagt er bijna 100%!

 

Je Ardennes-étape voordeel: Je betaalt slechts de groepsprijs, in plaats van de individuele prijs.
 
cta