De favoriete wandelingen van Ardennes-Etape ouders

Houd je van de buitenlucht en zijn je kinderen dol op avontuur? Dan moet je eens samen in de Ardennen gaan wandelen! Ardennes-Etape telt een hoop ouders die regelmatig met hun gezin eropuit trekken in deze betoverende streek. Speciaal voor jou -en met behulp van deze ouders-, heb ik de beste wandelingen verzameld voor je volgende gezinsuitstap in de Ardennen!

 

Het “maandag-waardig” begin

Mijn maandagochtend stond volledig volgepland. Vanaf 9u zou ik beginnen met de interviews van enkele ouders bij Ardennes-Etape om dit artikel te schrijven. Weliswaar met “weekendwalletjes”, maar voortgedreven door straffe thee begon ik eraan. Helaas kreeg ik vrij snel te horen dat 2 van mijn kandidaten ziek waren. Maar geen zorgen, mijn collega’s voorzagen me van méér dan genoeg stof voor het verzamelen van de leukste Ardense wandeltips voor jou! #HakunaMatata

Bérinzenne: de verkozen favoriet

Deze wandeling te Spa in de Belgische Ardennen was duidelijk de favoriet onder alle ouders die ik had geïnterviewd! Toeval of telepathie? Met de kinderen doe je er gemiddeld één tot anderhalf uur over. De wandeling van Bérinzenne is geschikt voor alle leeftijden aangezien het een gemakkelijke route is. Je kunt er op zich ook met een kinderwagen terecht, maar enige voorzichtigheid is dan toch geboden omdat er ook keien zijn.

Thomas -developer bij Ardennes-Etape en vader van Laureline & Noémie- onderneemt deze wandeling regelmatig met zijn vrouw en dochtertjes. Sensatie gegarandeerd in de Ardennen: bij mooi weer spotten ze vaak parachutespringers in de lucht! Bovendien zijn de vele picknickplaatsen erg handig om van het zonnetje te genieten. Ook is de kans groot dat je er dieren tegenkomt, van kikkers tot herten! De kers op de taart is zonder twijfel de toren met panoramisch uitzicht.

Ook Florence -marketingmedewerker- wilde graag van dit uitzicht genieten met haar man Gaëtan en dochtertje van drie, Anaé. Ze denkt terug aan een bepaald moment bij de toren en schiet volop in de lach wanneer ze erover begint: “We besloten om samen de toren te beklimmen zodat we konden genieten van het uitzicht. Ik had Anaé vast. Plots -terwijl we de helft al achter de rug hadden-, moesten we alweer naar beneden … Gaëtan had namelijk last van hoogtevrees! We hebben dus zelfs het panoramisch uitzicht niet gezien! Maar uiteindelijk was het misschien beter zo, want het was midden in de winter waardoor het koud en glad was.”

Ry de Rome: kinderwagen in aanslag

 

Deze wandeling in Couvin gaat rond een meer en is de favoriet van Florence. Het is een wandeling van 5 kilometer die je nog kan inkorten (4 kilometer) door een brug over te steken. Het leukst aan deze wandeling zijn de locatie (in de Ardense bossen, bij een meer), de paden (geasfalteerd dus ook goed te doen per fiets) en de duur aangezien deze niet te lang is. Kinderen houden ervan om het bruggetje over te steken. Ook zijn er genoeg plekken om te picknicken, wat voor een extra tikkeltje comfort zorgt. Bonus: er zijn géén torens te bespeuren! ?

Esneux: geocaching met de familie

Mélanie, onze fotografe is met 7 kinderen (waaronder haar zoon Gaspard) en 8 volwassen naar Esneux getrokken om deel te nemen aan een geocaching wandeling, uniek in de Ardennen! Geo-wat? Geocaching! Ik -allesbehalve een doorgewinterde wandelaar- had er nog nooit van gehoord… Maar het lijkt me wel de ideale manier om een “gewone” wandeling wat leven in te blazen! Voorwerpen worden namelijk op verschillende plaatsen verstopt. Een app laat je weten of je in de buurt bent van zo’n voorwerp en geeft je op te lossen raadsels die je weer een stap dichter bij het verstopte object brengen. Een “moderne schattenjacht”, zeg maar! Bekijk hier een filmpje over geocaching.

De wandeling die Mélanie uitkoos heet “bois de sur le Mont”, is 4 kilometer lang en duurt 2 uur (in de winter). De minimumleeftijd bedraagt 5 jaar. Met behulp van de app Géocaching ging ze op pad met haar “troopers”. Mélanie raadt dit type wandeling aan voor gezinnen/families die graag een buitengewone activiteit in de Belgische Ardennen willen ervaren waar zowel de kleintjes als de volwassenen plezier aan beleven. Deze geocaching wandeling heeft trouwens een picknickmogelijkheid, beschikt over een grote parking. Het enige minpuntje is dat je deze activiteit best niet plant wanneer het gesneeuwd heeft: dan zie je namelijk de sporen in de sneeuw van andere personen die op zoek zijn gegaan naar de verstopte voorwerpen…

 

Lac des Doyards: plezier voor alle leeftijden

 

Dit is een wandeling rond het meer “Lac des Doyards” in Vielsalm op een steenworp van bij Christelle, Client Relationship Officer bij Ardennes-Etape. Je doet er ongeveer 45 minuten tot 1 uur over. Christelle gaat hier vaak naartoe met haar twee kinderen Mathis en Emeline omdat het geschikt is voor kinderen van alle leeftijden. De wandeling bevat veel leuks: er zijn speeltuigen, bankjes, een speelplein en een brug met watervalletjes. Ook kom je gegarandeerd eenden tegen (die je brood kan voederen!). Een ander voordeel is dat er zich een grote parking aan het begin van de wandeling bevindt. De paden zijn geasfalteerd, ideaal dus voor kinderwagens of fietsers! Qua hapje of drankje is er ter plaatse niets voorhanden, maar aangezien het meer in het centrum van Vielsalm ligt kom je al op 50 meter eetgelegenheden tegen. OEF, gelukkig maar! Anders kreeg je mij er ook met geen stokken naartoe ? “Contes de Salm” is gekend in de omgeving en beschikt over een groot terras. Het is een welgekomen tussenstop voor pannenkoeken, ijsjes en specialiteiten vanuit de Ardennen!

De Hoge Venen: uitdaging met uitzicht

De Hoge Venen staan al bekend als één van de mooiste plekjes in de Ardennen. Je kan hier elk seizoen terecht voor sensatie. Het aanbod aan wandelingen is uitgebreid (er zijn ook wandelroutes voor mindervaliden), wat betekent dat er voor ieder wat wils is. Toch kan je niet elke wandeling goed voorspellen. Thomas z’n verhaal bewijst het: “We hadden al onze informatie online gevonden en de bewegwijzering op die manier gelokaliseerd. Helaas was de bewegwijzering die we op het internet gevonden hadden niet de juiste. De wandeling werd dus veel langer dan voorzien: 12 kilometer in plaats van 5 kilometer! Het was nogal modderig en Laureline liep doorheen de plassen. Maar op een bepaald moment, was er een gat gevuld met water in de plaats van een plas. Laureline viel erin. Het water stond haar tot aan de dijen. Het was koud dus heb ik haar goed ingepakt met mijn jas aangezien we geen extra kledij hadden meegenomen.” Gelukkig konden ze er nadien wel om lachen. Arme Laureline, die zal dit nog tot ver na haar 25ste verjaardag moeten aanhoren op familiefeestjes!

 

Last but not least: onze ouders in de kijker

Qui sont les parents Ardennes Etape que j’ai eu la chance de découvrir autrement ? Qui sont ceux qui ont partagé leurs expériences les plus drôles, et même parfois gênantes ? Merci de faire une ovation à :

Thomas

Developer

KIDS:

 • Noémie (1,5 jaar)
 • Laureline (4 jaar)

GAAT HET LIEFST WANDELEN:

 • In de herfst, maar zijn kinderen liefst in de zomer
 • Tijdens kalmere periodes, houdt niet van te veel drukte

TIPS VOOR OUDERS DIE VOOR HET EERST GAAN WANDELEN MET HUN KINDEREN:

 • Warme kleding in de winter
 • Zich op voorhand informeren over de plaats
 • Een gemakkelijke wandeling zoeken
 • Nem reinigingsdoekjes mee
 • Fototoestel meenemen om mooie herinneringen te maken
 • Verkies de draagzak boven de kinderwagen (minder beperkt)
 • Neem bewegwijzerde wandeling als er meerdere routes zijn

Florence

Marketingmedewerker

KIDS:

 • Anaé (3 jaar)

GAAT HET LIEFST WANDELEN:

 • Tijdens alle seizoenen, maar het mag niet te warm zijn of winderig/regenachtig
 • ’s morgens aangezien Anaé in de namiddag nog haar dutje doet
 • Wanneer het niet te druk of toeristisch is

TIPS VOOR OUDERS DIE VOOR HET EERST GAAN WANDELEN MET HUN KINDEREN:

 • Let op de afstand van de wandeling
 • Denk aan veiligheid (geen doorgang voor auto’s,..)
 • Opteer voor een bewegwijzerde wandeling
 • Zomertip: neem zonnecrème, een hoedje en water mee
 • Vergeet de lievelingsknuffel/het lievelingsdekentje nooit
 • Zorg voor aangepaste schoenen (sportschoenen, laarzen,…)
 • Neem een rugzak mee

Christelle

Medewerker Contact Center

KIDS:

 • Emeline (7 maanden)
 • Mathis (4,5 jaar)

GAAT HET LIEFST WANDELEN:

 • In de zomer, maar de winter vind ze ook prachtig
 • In de namiddag omdat het weer dan meestal beter is (vooral in de winter)

TIPS VOOR OUDERS DIE VOOR HET EERST GAAN WANDELEN MET HUN KINDEREN:

 • De kinderen goed kleden naargelang het seizoen
 • Extra kleding meenemen als plan B
 • Kies een wandeling die toegankelijk is voor kinderwagens
 • Bonus maar geen vereiste: een plek waar bankjes zijn (picknick)

Mélanie

Fotografe

KIDS:

 • Gaspard (4 jaar)

GAAT HET LIEFST WANDELEN:

 • Tijdens alle seizoenen

TIPS VOOR OUDERS DIE VOOR HET EERST GAAN WANDELEN MET HUN KINDEREN:

 • Wandelschoenen aandoen
 • Eten & drinken meenemen
 • Zakdoeken meenemen

Wanneer vertrek jij op wandeltocht?

Nu is het aan jou. Leg je wandelschoenen alvast klaar, gewapend met deze inspiratie kan je zo op familieavontuur in de Ardennen!

Inspireer ook anderen, deel deze wandelingen met families die je kent!

wandeling