De vier seizoenen van Malmedy!

Het land van legendes en tradities: in de Ardennen-Eifel en de Hoge Venen is ieder seizoen anders. Daarom stellen we voor om Malmedy en zijn regio te ontdekken op het ritme van de vier seizoenen, met als thema sport en folklore.

 

Het kleine stadje Malmedy, gelegen in de Oostkantons, onderscheidt zich om verschillende redenen. Om te beginnen door zijn dubbele cultuur – het is een meertalige gemeente, voornamelijk Franstalig, in mindere mate Duitstalig. En ten tweede de natuurlijke ligging. Malmedy ligt in de Ardennen-Eifel, ten zuiden van het natuurpark de Hoge Venen-Eifel, het grootste natuurreservaat van België (4500 hectare).

In deze regio leven tradities en activiteiten op het ritme van de natuur. We raden je aan er een paar te ontdekken gedurende de vier seizoenen.

Glijden, sneeuwschoenwandelingen en “Cwarmê”…een en al gezelligheid in de winter

Wanneer de Oostkantons bedekt zijn met een witte laag, begint het skiseizoen op de hoogtes van Malmedy: bij Baraque Michel, Mont Rigi, het Signaal van Botrange, Xhoffraix, Mont Spinette, Ovifat of Baugnez …langlaufpistes zijn er talrijk. Liever naar beneden glijden? Pak dan je slee of trek je ski’s / snowboard aan en ontdek de skipiste “La ferme Libert”. De helling is bescheiden, dus ideaal voor beginners, groot of klein. Optimaal genieten van de sneeuw en de natuur? Dan moet je zonder twijfel de sneeuwschoenenwandeling eens uitproberen.

Een mythisch carnaval

Als er een voorouderlijke traditie in Malmedy is, is dat wel carnaval. Hier maken we geen grapjes over folklore. Allereerst duurt het feest 4 dagen en 4 nachten, waaraan we nog 4 feestdonderdagen (“jeudis gras”) toevoegen, voorafgaand aan de festiviteiten. Vervolgens wordt alles gezegd, gezongen en verteld in het Waals Malmedian tijdens het Cwarmê-carnaval. We luisteren graag naar deze taal, die ons als muziek in de oren klinkt… ookal begrijpen ze deze niet. Daarna is het tijd voor de traditionele maskers, die gedurende een optocht het publiek prikkelen met hun grappen. De bekendste van hen is ongetwijfeld « Lu Long-Né« , met zijn lange rode neus, die graag imiteert. De meest populaire en emblematische optocht is op zondag. Er zijn heel veel mensen aanwezig, dan weet je dat vast. Het evenement is een van de meest feestelijke van het land, maar de organisatoren dringen aan op één punt: de Cwarmê is niet losbandig, maar een gezellig feest.

De lente…van fietsen tot serenades

De Ardennen zijn een paradijs voor fietsers, dat is niet nieuw. De regio Malmedy biedt intense mountainbike-, trails– of afdalingservaringen. Een wat relaxtere manier is de Railbike. Deze voertuigen, geschikt voor maximaal 4 personen en voor kinderen vanaf jonge leeftijd, laten je de oude spoorlijn « la Vennbahn » ontdekken. De prachtige landschappen zijn bijzonder charmant in de lente: wanneer de natuur wakker wordt, rijd je gedurende twee uur letterlijk temidden van bloemen en groene bomen. Rustig aan en zonder te veel inspanning, met name geschikt voor gezinnen met kinderen.

In mei is er plaats voor romantiek. De ‘Nacht van mei’ staat in het teken van de liefde, op het geluid van een enkel lied, in het Waals. ‘s Avonds worden er groepen gevormd (koren, vrienden …) en zingen ze onder de ramen van de gelukkige uitverkorenen. Als de melodie voorbij is, wordt aan de muzikanten een drankje en een hapje aangeboden. Sommige groepen trekken tot in de vroege ochtend langs de huizen, telkens met dezelfde lofzang op de liefde. En dit bestaat al lang: de ballade werd voor het eerst gehoord in 1868!

Warm of koud weer, breng een comfortabel verblijf in Malmedy door

Om deze ervaringen grondig te beleven, kies je een vakantiehuisje dat is aangepast aan het seizoen. Een openhaard in de winter, een zwembad in de zomer, tuin met bomen voor de herfst of groot gazon in het voorjaar, onze mogelijkheden zijn eindeloos.

Vier de zomer en zwem in de natuur

De Sint-Janfeesten markeren overal het begin van de zomer. In Malmedy zorgen de kinderen van de stad ervoor. Tijdens de zomerzonnewende verzamelen ze zich om de « Ronde van Sint-Jan » te ondernemen. De show is ontroerend: gekleed in het wit, vormen de kinderen een lange stoet die al zingend door de straten van Malmedy slingert.

En wanneer de zomerse hitte wordt gevoeld, nodigen twee van de mooiste meren van België jou uit om te zwemmen: het meer van Robertville en het meer van Bütgenbach. Beide zijn uitgerust om te zwemmen, met de mogelijkheid voor ander waterplezier. Omringd door bossen, bieden ze ook een prachtige omgeving voor wandelingen. Onze korte wandeling tussen het meer en het kasteel brengt je bijvoorbeeld van het meer van Robertville, via de dam, naar het kasteel van Reinhardstein. Suggestie: start je dag met de wandeling; je verwarmde voeten zullen nadien des te meer genieten van het pootje baden in het koele water.

© WBT – Denis Erroyaux

Een vurige herfst

Sint-Maarten is een zeer populair personage in Malmedy: een officier in de Romeinse legioenen, die zijn vrijgevigheid toonde door zijn jas te delen met een bedelaar. De avond van 10 november, de vooravond van zijn feestdag, organiseert Malmedy grote vuren ter ere van hem. De drie delen van de stad organiseren elk een eigen brandstapel (met een goedmoedige rivaliteit). Eerst wordt een processie gevormd, geleid door muzikanten en kinderen met lantaarns en fakkels. De vrolijke stoet slentert door de straten naar de plaats van de brandstapel. Men steekt het vuur aan terwijl de muzikanten spelen en men rondom de vuurgloed danst. Zodra het vuur uit is, blijft de sfeer erg aangenaam en wordt de avond voortgezet in de stadcafés.

Om te genieten van de warme herfstkleuren in een vredigere sfeer … ;-), volg je deze wandelroute ter hoogte van Malmedy. Zijn pluspunt? Hij bestaat uit twee lussen die elkaar kruisen in de stad, waardoor je de kans krijgt om een aangename gastronomische stop te maken halverwege de wandeling.

Photos
What to do in Malmedy
herfst
Hoge Venen
lente
Malmedy
winter
zomer