Dinant, de nieuwe place-to-be

Dinant is dé Belgische stad van het moment. We zien de koningin van Instagram en het web overal opduiken, ook in de top 10, 20 … van plekken die je moet bezoeken in Europa. Buitenlandse toeristen komen massaal naar hier. Ontdek waarom iedereen verzot is op Dinant en laat je op jouw beurt ook verleiden!

Alles begon met een wedstrijd: de verkiezing van de “Best Destinations in Europe – 2019*”. Dinant belandde op de 11e plaats in het klassement (vóór reuzen als Athene en Florence), en werd zo een van de steden die je absoluut moet bezoeken in Europa. Die 11e plaats betekent dat meer dan 17 000 bezoekers, waarvan 2/3 buitenlanders (in de stemmen zijn 128 verschillende landen vertegenwoordigd), hebben gestemd voor Dinant als hun favoriete bestemming in Europa.

Dit klassement werd wijd verspreid en sindsdien is Dinant enorm trendy. Een onverwachte wending voor dit kleine stadje in de Condroz.

Waarom is iedereen nu eigenlijk verzot op Dinant? Om verschillende redenen! Dinant is gewoon …

Fotogeniek

Hier heb je in je gezichtsveld tegelijkertijd de Maas, een rij gekleurde huizen langs de oever, de sculpturale klokkentoren van de Collegiale kerk, een imposante rotswand en daarbovenop de versterkte citadel. En dat vanuit slechts één perspectief. Dinant, dat is ook het Ros Beiaard, de duizelingwekkende trap van 408 treden die leidt naar de citadel, de grot La Merveilleuse, de folklorische reuzen die buitenkomen met carnaval, de kleurrijk versierde XXL saxofoons die de Pont Charles de Gaulle opvrolijken …

Het geheim van deze unieke sfeer, dat is de ongelofelijke natuurlijke omgeving, met rotswanden en water, waarin de Dinantse architectuur harmonieus is geïntegreerd.

Of je nu een professionele fotograaf of een amateur bent, in Dinant krijg je altijd zin om foto’s te maken.

Insidergeheimpjes

De magie van Dinant ontwaakt bij het vallen van de nacht, wanneer de rotswand wordt verlicht en de lichtjes van de stad weerspiegelen in de Maas.

Een beetje buiten de stad staat het kasteel van Walzin, aan de rand van een steile klif. Een uitzicht dat je omverblaast … originele en indrukwekkende foto’s verzekerd!

© WBT – S. Wittenbol

Veelzijdig

Wat je humeur of je conditie ook is, waar je ook zin in hebt op dat moment of wie je ook meeneemt, in Dinant vind je altijd activiteiten op maat:

  • Koppeltjes: ga slenteren langs la Croisette en geniet van elkaar tijdens een cruise op de Maas.
  • Ouders: bewonder de verbaasde gezichtjes van je kinderen tijdens een afdaling met de kabelbaan.
  • Speleologen in spe: kruip door de gangen van de grot La Merveilleuse.
  • Geschiedenisfans: ontdek het architecturaal erfgoed uit de middeleeuwen.
  • Muziekliefhebbers: volg het spoor van Adolphe Sax, uitvinder van de saxofoon.
  • Fijnproevers: vul je hongerige maag met een Flamiche, een taart uit de streek op basis van een smaakvolle kaas.
  • Sportievelingen: leef je uit tijdens het klimmen, avonturenparcours, trekking, mountainbiken, kajakken op de Lesse

Kortom, als je zin hebt in het leven, bestaat er een grote kans dat je in Dinant een activiteit vindt naar jouw smaak.

Insidergeheimpjes

Begeef je voor een korte reis door de tijd naar het kasteel en de tuinen van Freÿr, op enkele kilometers van Dinant. Je ontdekt er het hoe de adel leefde in de tijd van de Renaissance. Maak gerust een buiging ?

Op mensenmaat

Bijna iedereen brengt dagelijks ongelofelijk veel tijd door in het verkeer. Als we dan eens een paar dagen kunnen doorbrengen in een stad die bijna in je broekzak past, waar je alles te voet kan doen, dan zeggen we “oui, go!”. Byebye, auto en files. Hallo, wandelen met de neus in de wind.

Insidergeheimpjes

De kleine omvang van deze stad brengt ook een gezellige en intieme sfeer met zich mee, wat de charme van Dinant nog versterkt. En niet onbelangrijk, het maakt een bezoek voor gezinnen met kinderen veel gemakkelijker: hier duurt niets te lang.

Neem je tijd in Dinant

Je hoeft niet te lopen om het maximum uit je dag te halen. Het is onmogelijk en zou het plezier bederven. Geniet van slow travelling en verblijf een paar nachten in een charmant huis, typisch voor de streek van de Condroz. Dankzij onze gevarieerd aanbod kiest u een verblijf naar uw smaak.

Dichtbij

Een tripje van drie dagen naar New York, dat past niet meer in deze tijdsgeest. Een veel te grote voetafdruk en je bovendien rot voelen op de terugweg (dank je wel, jetlag). Tegenwoordig denken we meer lokaal en genieten we (minstens) tien keer meer. Dinant ligt in het hart van de provincie Namen, dicht bij de E411. Minder dan twee uur rijden vanuit de grote Belgische steden (Brussel 1u30, Bergen 1u15, Luik 1u, Antwerpen 1u45, Gent 2u). En het station verwelkomt bezoekers die kiezen voor een zachtere mobiliteit.

Dapper

Dinant heeft het lef gehad om deel te nemen aan deze online wedstrijd tegenover Europese toeristische mastodonten zoals Barcelona, Parijs of Wenen. De durf die nodig was om zich op de Europese kaart te zetten, is gevormd door de verschillende activiteiten die de stad het hele jaar door aanbiedt, zowel op vlak van cultuur, folklore, sport, gastronomie, natuur … Het is duidelijk dat deze plek in de Maasvallei in beweging is.

Insidergeheimpjes

Bier en saxofoon, een verleidelijk duo. Het Dinant Jazz Festival gaat door in de abdij van Leffe tijdens de grote vakantie en belooft superzwoele avonden.

Smakelijk

Dit punt is natuurlijk niet uitsluitend voorbehouden aan Dinant, want in België weet men overal wat lekker is.

Maar hier vind je specialiteiten uit de streek, waaronder de onmisbare Couque de Dinant (Dinantse koek). Deze koekjes van middeleeuwse oorsprong schitteren in de etalages en trekken de aandacht door hun motieven: bloemen, vruchten, dieren en andere plaatselijke symbolen. Maar opgelet! Probeer niet om erin te bijten want je zou er wel eens je tanden op kunnen breken. De Dinantse koek is namelijk zo hard als de rotsen uit de omgeving. Maar hoe moet je die dan proeven? Breek er een stukje af en laat het smelten in je mond om de unieke honing- en kruidensmaak te vrij te laten. Of je kan ze ook in een tas thee of koffie dopen. Mjammie!

Ook liefhebbers van speciale bieren komen hier aan hun trekken. Maak een pelgrimstocht naar de abdij van Leffe. En als je, net als wij, houdt van lokale ambachten, trakteer jezelf dan eens op een uitstap naar brouwerij Caracole, een artisanale brouwerij uit een lang vervlogen tijd waar je in de buurt ook prachtige natuurwandelingen kunt maken.

Insidergeheimpjes

De Dinantse koek wordt gebakken op 300 °C waardoor de honing karameliseert. Daarom is hij dus zo hard!

Als je het niet zo hard wilt spelen, kies dan voor de Couque de Rins, een zachtere versie die doet denken aan peperkoek.

Authentiek

Tot slot komen alle bovenstaande troeven samen in één: Dinant is een stad zonder valse schijn. De middeleeuwse geschiedenis is nog steeds voelbaar. De natuur is hier adembenemend. En de inwoners, die nog steeds verbaasd zijn door het algemeen enthousiasme rond hun stad, zijn mensen zonder aanstellerij.

Insidergeheimpjes

De toeristische dienst van Dinant en de Boven-Maas regio heeft verschillende parcours ontwikkeld voor kinderen, een combinatie van spelletjes en legendarische avonturen: « Le Serment des 7 pierres” (De eed van de 7 stenen). Ga op ontdekking met verhalen, legendes en avonturen op een plek vol geschiedenis.

© WBT – JP Remy-Bayard

Dinant is een stad die je moet zien, beleven, voelen en proeven! Waar wacht je nog op? Kom de charmes van deze parel van de Condroz (her)ontdekken!

 

* De “Best Destinations in Europe” worden jaarlijks verkozen door internetgebruikers op het platform European Best Destinations dat zorgt voor de promotie van toerisme in Europa, met de nadruk op duurzame bestemmingen.

Volg ons via Facebook!

Blijf je graag op de hoogte van onze nieuwe vakantiehuizen, de mooiste wandelroutes, het laatste nieuws over de Ardennen en neem je graag deel van super wedstrijden? Volg ons dan op Facebook! Hoe meer zielen, hoe meer vreugd !

Dinant