Fietstocht in de Semoisvallei in de Ardennen (81 km, HV 1061 m)

Fiona Mertens, wielrenster in het team Bingoal Pauwels Sauces WB, is gepassioneerd door fietsen in de Ardennen. Ze deelt een van de trainingstochten die ze reed tijdens haar voorbereidingsstage, met een vakantiehuis van Ardennes-étape als uitvalsbasis. Klaar voor een tocht in de Semoisvallei met drie uitdagende hellingen in het prachtige heuvelachtige landschap? Let's go!

cta

Ontdek voor je op de fiets stapt wat onze wielrenster voor jou in petto heeft.

Deze fietstocht begint aan het vakantiehuis van Ardennes-étape in Petit-Fays. Ik ben er op stage als voorbereiding voor de AG Tour de la Semois. Een ideale plek voor natuurliefhebbers die graag rust opzoeken en voor fervente fietsers biedt deze regio bovendien eindeloze mogelijkheden. Als je graag klimt, zit je hier goed. De heuvelachtige landschappen zijn prachtig, maar je zult de beklimmingen ook voelen in de benen!"

Côte de la Haizette: een col in het klein

We vertrekken richting Bellefontaine en beginnen zo al lichtjes te stijgen. Daarna rijden we verder naar Orchimont, waar je bizons in de weiden kunt spotten. Hier vlakbij vind je trouwens Bison Ranch, een plek met leuke activiteiten voor het hele gezin. Een licht kronkelige afdaling brengt ons naar Vresse-sur-Semois (de start- en aankomstplaats van de AG Tour de la Semois, die plaatsvindt op 16 en 17 september 2022). We maken ons klaar voor de eerste helling van de dag: de Côte de la Haizette, 1,7 km lang klimmen met een gemiddeld stijgingspercentage van 4,8%. Een leuke beklimming, als je het mij vraagt, want je waant je echt op een minicol. Na de top dalen we opnieuw af naar Alle-sur-Semois. We rijden langs de rivier en komen zo aan de voet van de Côte de Rochehaut (4,6 km en 3,3%). Ik train vaak op deze helling en ken ze dus heel goed! De top is een ideale plek om even op adem te komen, want je hebt er een prachtig uitzicht."

Fietsen aan de Semois: een gelukzalig gevoel

We dalen weer af tot in Poupehan en beginnen daar aan de derde helling van deze tocht (2,6 km en 4,8%). Die brengt ons naar Corbion. We komen even op een vlak stuk ('eindelijk!' zul je sommigen horen zeggen). Via een lange weg door de bossen die door Frankrijk loopt, rijden we naar het dorpje Sugny. We maken een kleine omweg via Pussemange voor een leuke, korte helling die uitkomt op het kruispunt van het gehucht La Bonne Idée. Soms kom ik hier gewoon wat intervaltraining doen. Ik rijd enkele keren naar boven en naar beneden en daarna zet ik mijn tochtje voort.

Het wordt nog even zwoegen voor we weer thuis zijn. We nemen een lange afdaling naar Bohan. Hier kun je even stoppen voor een koffietje bij La Folie Douce, een leuk en origineel cafeetje in het dorp. Zo'n korte pauze zal je zeker deugd doen voor je aan de laatste grote beklimming van de tocht begint: de Côte de Hérissart (3,5 km en 4,9%). Ook deze helling ken ik op mijn duimpje."

Copyright: FRM PRODUCTION

Laatste uitdaging: de Côte de Hérissart

Een kleine anekdote ... Bij mijn eerste deelname aan de Klimmerstrofee in 2020 – mijn allereerste UCI-wedstrijd ooit – kwamen we na slechts 10 km bij deze helling aan en ik dacht: 'Oeh! Als we de hele beklimming zo gaan rijden, houd ik dit nooit vol.' Ik heb de hele klim lang op mijn tanden gebeten, maar op 200 m van de top moest ik lossen. Ik kon het peloton niet bijbenen en jammer genoeg geraakte ik er ook niet meer bij. De race was al afgelopen voor mij! Ik zei tegen mezelf dat het niet zo erg was en dat ik zou trainen voor het jaar erop. Zo gezegd, zo gedaan! In 2021 heb ik de AG Tour de la Semois uitgereden! Daar was ik heel blij mee."

Terug naar onze fietstocht. “Zodra je de top bereikt, heb je nog zo'n 20 km voor de boeg. Je rijdt door de dorpen Houdremont en Bièvre. Het laatste dorpje op je weg terug naar het vakantiehuis is Monceau. Goed aangekomen? Dan wacht jou in het vakantiehuis een welverdiende ontspanning in de jacuzzi!"

Portret van Fiona Mertens – Deze 25-jarige wielrenster woont in Houdremont en studeerde lichamelijke opvoeding en sport. Ze rijdt nu haar tweede seizoen bij het team Bingoal-WB Ladies. Deze zomer neemt ze deel aan het Belgisch kampioenschap en in 2021 eindigde ze op de derde plaats in de Mirabelle Classic Féminine (FR).

Deel je mooiste fietsherinneringen in de Ardennen

Deel je beste prestaties op Instagram door @ardennes_etape te taggen!

cta

 

velo
cyclisme