La Roche-en-Ardenne: nodigt uit om vakantie te nemen

Dit kleine stadje wordt ook wel eens de Parel van de Ardennen genoemd … en we begrijpen goed waarom. Vakantie in La Roche-en-Ardenne, dat is een reis naar de middeleeuwen, prachtige uitzichten bewonderen, genieten van avontuur, het bos verkennen met de kinderen … Er zijn verschillende manieren om deze unieke bestemming te beleven op vakantie met familie of vrienden. Ontdek samen met ons 6 manieren om je vakantie door te brengen in La Roche-en-Ardenne.

1. Reis door de tijd

Er was eens … een spook in het kasteel

De ruïnes van het nemen je mee naar de middeleeuwen. Deze site, die uitkijkt over de stad en de vallei van de Ourthe, was vroeger strategisch, maar is nu vooral fotogeniek. Naast de pittoreske ruïnes krijg je op deze plek ook een prachtig panorama over La Roche en de vallei.

Het kasteel is het hele jaar door geopend. Een bezoekje duurt niet lang, maar in de zomer wordt de belevenis verlengd met animaties die je onderdompelen in de middeleeuwse sfeer: boogschieten, ambachten, valkerij, vuurwerk, middeleeuws weekend en een avondspektakel rond de legende van Berthe. Heb je al gehoord van deze legende? Ontdek er alles over onderaan dit artikel. ?

TIP : Het avondspektakel is te bezichtigen vanuit de stad (quartier du Faubourg) en niet vanop het kasteel.

Tochtje met de historische tram

Ga aan boord van de toeristische en historische tram voor een unieke rit van 12 km door het Ardense platteland in de streek van Erezée. Deze authentieke tram rijdt over een voormalige buurttramlijn. Kinderen zijn dol op deze fysieke reis door de tijd. Ook liefhebbers van vintage worden verleid door de oude tramstellen die velen doen denken aan de filmwereld van Wes Anderson (ga maar eens kijken op Instagram onder #accidentallywesanderson).

2. Reis naar de natuurelementen

Als La Roche zo representatief is voor de Ardennen, dan is het wel omdat de natuur er heerst. Als we de vallei van de Ourthe wat verder afgaan, dan ontdekken we de kracht van de elementen. Probeer bijvoorbeeld eens onze wandeling rond het meer van Nisramont en je begrijpt meteen wat we bedoelen: je zal voelen hoe de groene Ardense heuvels in je kuiten kunnen bijten en zien hoe krachtig water kan zijn aan het stuwmeer van Nisramont.

Natuurlijk kan je deze prachtige natuurlijke omgeving ook verkennen door wat de slenteren door het charmante stadje.

TIP : het stuwmeer van Nisramont is ‘s nachts heel mooi verlicht!

3. Reis langs prachtige panorama’s

De wandelmogelijkheden rond La Roche-en-Ardenne zijn niet te tellen. De routes volgen het heuvelachtige reliëf van de vallei en in de bochten word je getrakteerd op adembenemende panorama’s. Hou je van een beklimming? Probeer dan eens onze twee favorieten:

  • de Belvédère du Deister: na een pittoreske wandeling krijg je op dit plekje aan het einde van de wereld een uniek uitzicht over La Roche en de vallei.
  • de Belvédère du Hérou (Nadrin): deze wandeling langs een aaneenschakeling van rotsen (geklasseerde site) is magnifiek (en nogal sportief). Boven aan de belvedère, op een rots die uitkijkt over de vallei van de Ourthe, strekt zich een uitzonderlijk panorama uit over het mooiste wat de Ardennen te bieden hebben: beboste heuvels en meanders van de rivieren.

In deze streek zal je ook het uitkijkpunt van Les Crestelles en dat van het meer van Nisramont geweldig vinden (beide in Engreux) of ook nog de kluizenaarskapel van Sint-Thibaut (Marcourt). En als je echt gemotiveerd bent, volg dan de Route des Points de Vue: een circuit van 50 km met een opeenvolging van prachtige panorama’s.

4. Reis naar je kindertijd

In deze streek vind je niet één maar twee recreatiecentra die zich onderscheiden door hun goed doordacht concept tussen spelen en leren.

De geheimen van het bos in het park Chlorophylle (Manhay)

Beeld je in: een uitgestrekt bos van 500 hectare. Geen slechte setting voor een themapark rond bos en natuur! Chlorophylle neemt daarvan 9 hectare in die volledig gewijd zijn aan speelse en leerrijke activiteiten. Dankzij de veelzijdigheid van het park beleef je hier enkele mooie uren of een hele dag met de familie. De site beschikt over een didactisch pad, verschillende houten speeltuigen, educatieve zones, een touwenparcours en een loopbrug door de toppen van de bomen om het bladerdek goed te kunnen bestuderen. Magisch!

Houtopia – ontdek de 5 zintuigen

Mooi of slecht weer, Houtopia is de ideale uitstap. De binnenruimte werd recent gerenoveerd en er is ook een mooie buitenspeeltuin. Binnen maken de kinderen kennis met hun 5 zintuigen en leren ze zich (opnieuw) te richten op hun beleving. In Houtopia leren kinderen zichzelf beter kennen zodat ze goed kunnen samenleven met anderen (verschillen kennen en begrijpen om ze te kunnen aanvaarden). Het centrum heeft als doel het aanleren en ontwikkelen van burgerschap bij jongeren. Buiten kunnen de kinderen zich uitleven in een enorme speeltuin en op een avonturenparcours (met XXL glijbaan!) De tijd vliegt hier om en voor je het weet zit de dag erop.

Vakantie tussen water en bos, iets voor jou?

In La Roche-en-Ardenne en omgeving vind je een veelvoud aan vakantiehuizen die je kunt huren voor een tripje naar eigen smaak: met familie, onder vrienden, actief, ontspannend, voor lekkerbekken of om te herbronnen … Kies zelf maar wat het beste bij je past!

5. Reis vol avontuur

Wie houdt van sensatie en opwinding zal hier zijn geluk vinden! Het bos, de heuvels en de rivier bieden een idyllisch kader voor verschillende avonturensporten. Of je nu houdt van de klassiekers (kajak, mountainbike, klimmen, avonturenparcours, touwenparcours, deathride, rappel …) of van de originelere activiteiten (speleologie, rafting, downhill quadbike, GPS dropping …), hier beleef je hoe dan ook intense momenten met familie of vrienden.

6. Culinaire reis

Fijnproevers, begin maar te watertanden! La Roche-en-Ardenne heeft allerlei smaakvolle en typisch Belgische verrassingen voor jullie in petto.

Het kabouterbier

La Chouffe is een van de bekendste bieren van België. Breng een bezoekje aan de Brouwerij van Achouffe en ontdek de geschiedenis van dit bedrijf, begonnen als hobby en nu al bijna 50 jaar. Vergeet zeker ook niet te proeven van de drankjes (met verstand natuurlijk).

TIP : De Chouffe kabouters bedenken graag nieuwe dingen. Zo hebben ze nu ook “Château d’YCHOUFFE ontwikkeld, een aperitiefbiertje op basis van bier- en druivenmost.

De geheimen van chocolade

Groot en klein, iedereen smelt voor chocolade. Bij Cyril Chocolat kan je proeven en slurpen (niets beter dan een warme choco na een herfstwandeling), maar ook de geheimen ontrafelen van de productie van chocolade. Deze ambachtelijke chocolatier stelt zijn atelier open voor nieuwsgierige lekkerbekken. Productie, oorsprong, geschiedenis, degustatie … Een bezoek gaat vooruit en is erg leerrijk voor een product dat iedereen zo goed kent, maar toch vol mysterie zit.

Goed om te weten

La Roche-en-Ardenne staat bekend om haar geschiedenis. Deze stad trekt ook publiek door haar stoutmoedigheid. Aan het begin van de herfst opent La Roche haar deuren voor het cultuur- en muziekfestival BAM, waar zowel het erfgoed van de streek als hedendaagse kunst aan bod komen. Plaatselijke en internationale kunstenaars verspreiden zich over de hele stad en toveren deze plek om tot een openluchtgalerij. Verbazingwekkend!

De legende van Berthe (of toch onze verkorte versie)

“Er was eens een graaf en zijn jonge en enige erfgename, Berthe. Om voor zijn dochter een echtgenoot te zoeken, organiseerde de vader een tornooi, met als prijs de hand van het meisje. Eén kandidaat was zo indrukwekkend dat hij alle andere gegadigden deed wegvluchten. Berthe viel voor zijn charmes. Plotseling verscheen een vreemde, kleine ridder op het tornooi. Bij het zien van zijn zielige, slecht uitgeruste tegenstander, barstte de grote ridder uit van het lachen. Maar goed, de strijd was begonnen. Tot grote verbazing toonde de kleine ridder een verrassende vaardigheid! De sterke ridder kon de andere niet raken en viel afgepeigerd van zijn paard. De onbekende ging erop af en sneed in een ruk zijn keel over om zijn overwinning te ondertekenen. Gelaten vergezelde de jonge gravin haar toekomstige echtgenoot naar de bruidskamer. De volgende ochtend was er geen spoor van het koppel. Ongerust ging de vader de kamer binnen. Toen hij zag dat die leeg was en dat het raam openstond, haastte hij zich naar het raam en keek naar beneden. Op een rots aan de oever van de Ourthe zag hij twee stippen: een witte en een zwarte. De ridder waar Berthe verliefd op was, was eigenlijk al verloofd. Van woede was de ongelukkige echtgenote vermomd naar het tornooi gegaan om haar ontrouwe verloofde te straffen. Hierdoor werd het lot van de drie protagonisten verzegeld.

Sindsdien wordt gezegd dat het vermoorde meisje nog steeds ronddwaalt op deze plek in haar onbevlekte jurk. ”

Je bent helemaal klaar voor een vakantie in La Roche-en-Ardenne zoals jij het wil. Zin in een onvergetelijk verblijf?