Mooie panorama’s in de Ardennen die een klimmetje waard zijn

Mijn naam is Maxime en ik ben de auteur van de blog www.trekkingetvoyage.com waarop ik vertel over mijn avonturen in België en in het buitenland. Ik zal het in dit artikel hebben over enkele uitkijkpunten in de Belgische Ardennen die ik zelf bijzonder mooi vind en die echt de inspanning van de klim waard zijn. Eenmaal boven kan je genieten van een – vaak onverwacht – indrukwekkend uitzicht, en op die manier een unieke natuur ontdekken.

 

3 wandelingen voor 3 soorten wandelaars … Klaar? Hier gaan we!

Rocher du Chat, voor de liefhebbers

Allereerst nodig ik je uit om de rots met deze leuke naam te ontdekken. Aan de top krijg je een prachtig panorama over de streek van Herbeumont. Dit parcours is iets minder dan 7 km lang, maar je zal wel even moeten klimmen vooraleer je kan genieten van het ongelofelijk uitzicht. Je trotseert hier bijna 200 hoogtemeters en bent een goede twee uur onderweg.

Je kunt je wagen langs de kant van de weg parkeren in de Rue des Epioux (6821 Florenville), op een kruising in het midden van het bos. Wandel van daaruit 300 meter bergaf richting het zuidwesten en sla vervolgens rechts af om het bos terug in te gaan. Het pad neemt je mee langs de Semois ter hoogte van “Gommelire”. Daarna volg je de rivier naar rechts gedurende 2,5 km alvorens je de klim van 1,5 km aanvat richting bestemming. Je gaat hier van 270 naar 400 meter hoogte! Ja, dat is pittig, maar het voelt geweldig …

 

“Tevredenheid ligt in de inspanning, niet in het bereiken, volledige inspanning is volledige overwinning.” Gandhi

 

En dan verschijnt de Rocher du Chat, met uitzicht op de Semois. Het is de ideale plek om even te rusten, te genieten, iets te eten (en het ontbreekt in deze streek niet aan lekkernijen …). Volgens de legende leefde hier vele jaren geleden een zekere mijnheer Du Chat. Op een dag werd hij afgewezen door de nimf Semois en stuurde hij beledigd zijn katachtige vrienden op haar af. Om wraak te nemen stuurde zij op haar beurt enkele reigers zijn richting uit, waardoor hij op een rots in het midden van het water sprong. Op dat moment werd hij gegrepen door snoeken die uit het water kwamen. Sindsdien zegt men dat katten bang zijn van water …

 

 

Het einde van de route brengt je via een gemakkelijke weg terug naar het vertrekpunt.

Gpx-bestand van het parcours BONUS: Tombeau du Chevalier en uitzichtpunt Libaipire

Als je nog meer wilt meepikken van deze mooie streek, ga dan zeker eens naar Herbeumont op 5 km van hier en ontdek een andere wandeling van 3,5 km (gpx-bestand) die vertrekt aan de N884 (niet te verwarren met de “Tombeau du Géant” in Botassart).

Neem de tijd om deze natuur te aanschouwen

Geen gebrek aan panorama’s en wandelmogelijkheden in de Ardennen. Neem de tijd om alle parcours te ontdekken en om goed uit te rusten na zo een inspanning! Aarzel niet om een vakantiehuis te huren. Ontdek de vakantiehuizen in de Ardennen

Les Crêtes de la Semois, voor de sportievelingen

Dit sportieve parcours van 14,5 km vertrekt in het dorp van Poupehan, in de streek van Bouillon. Je kan je wagen parkeren in de omgeving van de brug (niet eronder).

De route brengt je eerst naar boven in het dorp en loopt daarna over de Chemin des Faloises die je volgt tot aan de GR16: de promenade des échelles de Rochehaut, oftewel de laddertjeswandeling. Vanaf hier wordt het interessant. Deze optie is heel mooi, maar louter weggelegd voor wandelaars die stevig op hun benen staan. Het pad op zich is niet zo moeilijk, maar wel bergachtig, hoog boven de begane grond en vooral glad bij regen of vorst. Zeker niet aan te raden met kinderen onder de 10 jaar.

 

 

Op sommige stukken moet je laddertjes nemen en je rugzak past maar nipt tussen de grote beveiligingsringen. De klim is ludiek maar sportief. Het hoogteverschil laat zich voelen, maar de mooie uitzichtpunten zijn de inspanning zeker waard. Uiteindelijk bereik je Rochehaut waar je kan genieten van het panorama over Frahan. Ook dit uitzichtpunt wordt vaak verward met dat van de Tombeau du Géant waar helemaal geen bewoning te zien is.

 

 

Het vervolg van de wandeling gaat bergaf tot in het dorp. Van daaruit klim je weer naar de heuvelrug van de Semois. Deze lijn, die in het midden van een bocht van de Semois loopt, heet logischerwijs “Sentiers des Crêtes”, of “het pad van de heuvelruggen” in het Nederlands. Het pad gaat voorbij verschillende geologische bezienswaardigheden zoals de Rochers de Frahan, la Gragnette, la Ronde Roche, la Plate Roche, le Trou Perpète en le Château de Montragut.

Aarzel niet om hier even te pauzeren en de omgeving te verkennen. De rest van de wandeling gaat via een laatste heuvelrug naar les Croisettes, la Voie de Corbion en ten slotte la Chaire à Prêcher, wat het laatste uitzichtpunt is van deze mooie tocht. Volgens de legende was het vanop deze rots die uitkijkt over Poupehan dat Peter de Kluizenaar de inwoners van de vallei toesprak opdat ze Godfried van Bouillon zouden volgen in de eerste kruistocht!

Rocher du Hérou, voor de durvers

We eindigen dit artikel met het absolute hoogtepunt! Le Hérou is een unieke plek in België en misschien wel een van mijn favorieten. Deze rotspartij van ± 1500 m lang en 80 tot 90 m hoog bevindt zich in de streek van Nadrin in de provincie Luxemburg. Ze kijkt uit over de kronkelende meanders van de Ourthe en biedt een prachtig zicht op de vallei. De hele site is geklasseerd als Natura2000-gebied en staat op de lijst van uitzonderlijk erfgoed van het Waals Gewest. De toegang is echter niet zo simpel, zeker niet via de onderkant zoals ik je ga voorstellen …

 

 

Vroeger heette deze rots “Li Cresse di laid saut” en werd deze plek gebruikt om op luide toon de uitspraken van het Hooggerechtshof van Nadrin te verkondigen. De Ardennen zijn duidelijk een plek vol legendes en mysteries …

De wandeling die ik je hier voorstel is 7 km lang, maar is enkel toegankelijk voor personen die stevig op hun benen staan. Wees ook voorzichtig als het vochtig weer is: de rots is op bepaalde plekken heel glad! En er zijn dus 225 hoogtemeters te overwinnen op een korte tijd.

De wandeling begint op het centrale plein van Nadrin waar je makkelijk kan parkeren. Van daaruit gaat het bergaf naar het gehucht Ollômont, vermoedelijk het oudste dorp van de gemeente Houffalize. Zodra je de Ourthe hebt bereikt, sla je rechtsaf om deze bekende rivier te volgen. We betreden hier de natuurlijke habitat van de ijsvogel die we makkelijk kunnen bewonderen als we stil zijn. Ook de waterspreeuw is aanwezig en niet te vergeten, de minder schuwe aalscholver. Langs de oevers kan je vervolgens ook sporen vinden van de bever die graag knaagt aan de bomen langs de waterkant. Misschien spot je hem wel!

 

 

Na ongeveer 2 km bereik je de voet van de beroemde rots die we al enkele minuten konden zien van aan de oever. Je zult hem met een stevige voet moeten trotseren, maar dat komt helemaal goed! Via een steil pad met kettingen bereik je met wat inspanning de top van de rots. Hou je goed vast, kijk uit waar je je voeten zet en neem je tijd. Zo ga je veilig naar de top!

 

WAARSCHUWING: wees voorzichtig, je kan elk moment uitglijden of vallen. Er is geen bescherming, noch barrières die je beschermen voor de afgrond. Ik ben niet aansprakelijk bij ongevallen. Tijdens het wandelen ben je verantwoordelijk voor je eigen fysieke veiligheid en moet je op elk moment kunnen inschatten of je in staat bent om door te gaan of wanneer je rechtsomkeer moet maken.

Voel je de rusticiteit van deze plek terwijl ik je vertel hoeveel ik ervan hou, de grootsheid van deze wildernis die je nooit meer wil verlaten? Het zal jammer genoeg toch moeten!

 

 

 

Nadat je deze omgeving hebt aanschouwd, leidt het pad je naar het einde van de rots waar het vervolgens flink bergaf gaat. Nogmaals, wees voorzichtig! Zodra je de Ourthe weer hebt bereikt, volg je gedurende ongeveer 2 km een gemakkelijke weg naar rechts. Vervolgens ga je weer naar boven op het plateau van Nadrin en keer je terug naar de plek waar je je auto hebt achtergelaten.

 

Ik wens je een mooie tocht door onze prachtige Ardennen!

Maxime

Herbeumont
Nadrin
Ourthe
panorama
Roche du Hérou
Rochehaut
Rocher du chat
Semois
wandeling