Mountainbiketocht van 50,6 km in Houffalize (Ardennen) in het spoor van Thomas Meurens

Deze vrij technische mountainbiketocht is het summum voor iedereen die graag door de bossen host. Hier doorkruis je de beste plek om te mountainbiken in de Ardennen: de regio rond Houffalize. 50,6 km en een hoogteverschil van 930 m: vooruit met de geit!

Het parcours van deze fietstocht is beschikbaar op de Strava van Ardennes-étape.

cta

Mountainbikers in hart en nieren weten dat Houffalize eigenlijk de speeltuin van hun dromen is. Wielrenner Thomas Meurens bevestigt dat: “Het is dé place to be. Hier moet je zijn om te trainen en te rijden, want het is er echt prachtig."

Photographer: MARTIN DELLICOUR

Om je meteen in de stemming te brengen, start de route bij een wielercafé. “Je vertrekt aan café Rouleur, waar je ook fietsen kunt huren voor een halve of hele dag. Hier zit je heel dicht bij het centrum van Houffalize."

Een mythische col voor mountainbikers

De toon wordt meteen gezet. “Als eerste doet het parcours de Côte Saint-Rochaan, een helling die heel bekend is bij wegwielrenners. Je legt hier de beroemde muur van Saint-Roch af en duikt dan heel snel het bos in. En daar kom je de eerste minuten niet meer uit!”

Photographer: Pierre Pauquay | Copyright: SPRL Cernix

De route mag dan vrij uitdagend zijn, toch is ze toegankelijk voor alle mountainbikeliefhebbers die een beetje getraind en gemotiveerd zijn. “Het is allemaal vrij technisch, maar niet onoverkomelijk. Iedereen kan eraan beginnen. Bang zijn is dus nergens voor nodig. Na 5 of 6 km is er wel een stukje waar je beter even van de fiets stapt. Eigenlijk kun je niet anders, want de ondergrond bestaat uit schist, én je moet via een bruggetje het water over. Dus tenzij je echt een doorgewinterde mountainbiker bent, raad ik je aan om toch even van de fiets te stappen."

Mountainbiketocht door karakteristieke dorpjes

Zodra je weer in het zadel zit, duik je het bos in, ditmaal richting Achouffe. En die plaats kennen we allemaal wel, want het bekende bier 'La Chouffe' wordt gemaakt in de plaatselijke brouwerij. Al zigzaggend rij je verder richting Engreux. Dat is een mooi, klein dorpje midden in het bos. Na een resem bochten kom je uiteindelijk bij een kleine heuvel langs de snelweg uit."Een bochtig parcours, maar wat had je anders verwacht in de Ardennen? Op de top van de heuvel kun je nog iets anders typisch Ardens bewonderen: de houtvoorraad die werd aangelegd door houthakkers. Echt indrukwekkend!

Daarna zet je koers naar Tavigny. Omdat je hier vrij hoog zit, ongeveer 450 m boven de zeespiegel, krijg je de hele tijd prachtige vergezichten voorgeschoteld."En terwijl je van het mooie panorama geniet, kun je er ook een welverdiende verfrissing bij nemen!

Het doet pijn, maar daarvoor zijn we hier!

Vervolgens rij je verder naar Cetturu. De afdaling mag hier dan wel fantastisch zijn, maar daarna volgt toch nog een pittige klim. Na 40 km is het dus een kwestie van doorbijten! Het doet pijn, maar daarvoor zijn we hier!

Zodra je hier de top bereikt, zet je meteen koers naar beneden!"

Photographer: Pierre Pauquay | Copyright: SPRL Cernix

Nog een paar toertjes en dan ben je klaar

Het einde van de rit komt langzaam in zicht als je weer richting Houffalize trekt. Maar niet zonder eerst nog een paar pleziertjes! “Het parcours eindigt op de plek in Houffalize waar het Belgische kampioenschap crosscountry plaatsvindt. Een pittig traject in rondjes is dat. Je kiest zelf of je gewoon rechtdoor rijdt, dan wel probeert het circuit te volgen. Normaal gesproken is dat het hele jaar door bewegwijzerd. Zodra je dit achter de rug hebt, hoef je alleen nog maar terug te rijden naar café Rouleur."

Na de inspanning is het tijd voor ontspanning!

Huur een vakantiehuis in deze prachtige streek, zodat je op je gemak de omgeving kunt verkennen. Neem de tijd om langs de Ourthe te flaneren, de kasteelruïne te bezoeken en te genieten van gezellige momenten met vrienden of familie in een comfortabel en fietsvriendelijk vakantiehuis.

cta

Wie is Thomas Meurens?

Deze 26-jarige basisschoolleerkracht uit Spa rijdt graag over zowel verharde als onverharde wegen. Hij deelt zijn passie voor het fietsen via het CBM Racing Team, dat hij heeft opgericht en dat Ardennes-étape met veel plezier sponsort.
CBM Racing Team is één grote familie die in het teken staat van samen ontdekken en winnen. Want Thomas ziet zijn team als een team van winnaars. Zelf is hij competitief ingesteld, en hij steekt zijn teamgenoten duidelijk aan. Bij zijn grootste verwezenlijkingen vermeldt hij trots zijn deelname aan de Transmaurienne Ultra: “De moeilijkste wedstrijd waaraan ik tot nu toe heb deelgenomen. Het parcours is maar liefst 270 km lang en telt 10.000 hoogtemeters. Deze uitdaging zal ik nooit vergeten, het was fantastisch en loodzwaar.” Een mooie herinnering die de passie van deze Ardense mountainbiker perfect weergeeft!
Photographer: Emeline Delporte

Deel je mooiste herinneringen met ons!

Vergeet ons ook zeker niet te taggen in je prachtige foto’s op Instagram met @ardennes_etape en verschijn in onze spotlight! Op zoek naar nog meer vakantiehuizen? Ontdek ons volledig aanbod van over 2000 vakantiehuizen op ardennes-etape.be. Wil je je laten inspireren? Ontdek ons Instagram-account voor meer tips, onze Facebook-pagina voor wedstrijden en ons Strava-account voor giveaways!

cta

 

velo
CBM Racing Team
VTT