MTB-tocht in de Oostkantons

Sport en meer bepaald fietsen is mijn passie. Daarom neem ik jou mee op een ontdekkingstocht door de Oostkantons. Ik heb een afwisselende, goed berijdbare en voor iedereen toegankelijke route samengesteld. We starten aan het meer van Robertville voor een rit van 30 km. Op het programma: prachtige uitzichten op het kasteel van Reinhardstein en het plateau van de Hoge Venen.

Moeilijkheidsgraad

Gemiddeld

Afstand

30 km

Klimmeters

460 m

Duur

2:00 – 2:30 uur

Racefiets of MTB, aan jou de keuze!

Kiezen tussen racefiets en MTB kan ik niet. Ik vind ze beiden fijn. Beiden hebben hun voor- en nadelen: op de MTB gaat het er speelser aan toe. Je hebt meer voeling met de natuur. De keerzijde van de medaille is dat je thuiskomt met je benen vol schrammen en een gezicht vol modder en drek. Nu ja, modderbaden zijn goed voor de huid. Een MTB vereist ook meer onderhoud dan een racefiets. Ik zou eigenlijk na elke rit mijn MTB moeten kuisen en soms heb ik daar echt geen zin in…

Ik spring op de racefiets als ik tijdens de week een kort ritje wil maken. Het gaat gewoon sneller en bovendien is de racefiets perfect om kilometers te malen en aan je conditie te werken waardoor je aan het mountainbiken nog meer plezier beleeft. Ze vullen elkaar dus aan. In ieder geval, op het einde van de rit kun je uitpakken met gespierde kuiten en keistrakke dijen! Hihi, sport is top!

Wat voor fietsen in het algemeen geldt, is dat je grotere afstanden kunt afleggen dan wanneer je te voet bent. Je kunt verder gaan en meer landschappen doorkruisen.

Een rit met start aan het meer van Robertville

Ik stel je hier één van mijn favoriete tochten voor: hij is afwisselend, licht heuvelachtig en, op enkele technischere en moeilijkere passages na, toegankelijk voor iedereen. Het staat je vrij om, als het wat te moeilijk wordt, even voet aan de grond te zetten en de fiets aan de hand nemen. Tijdens deze lus van 30 km passeer je de mooiste plekjes van de Oostkantons en de Hoge Venen. Kameraden, vind het parcours hier en nestel je gerust in mijn wiel!

We parkeren de auto waar we met de tocht starten: aan het Meer van Robertville. Handig voor diegenen die niet meefietsen. Zij kunnen intussen wandelen langs de oever van het meer of lekker lui achteroverleunen en genieten van de zon op het strand of verfrissing zoeken in het water. Je kunt er ook waterfietsen huren, en elektrische bootjes en kajaks wat voor jong en oud altijd een bron van plezier is. Je kunt van het zandstrand geleidelijk, voetje voor voetje het meer instappen zonder dat daar een abrupte plons bij komt kijken. Waaghalzen kunnen vanop de hoge springplank het water induiken en op de trampolines hun acrobatenkunsten uitproberen.

Tal van bezienswaardigheden

De route voert je door bos en veld. In het begin zal je het kasteel van Reinhardstein passeren, de eerste bezienswaardigheid met een fabelachtig mooi panorama.

Na een redelijk steile afdaling bereik je de brug over de Bayehon op de weg tussen Longfaye en Ovifat. Langs de rivier klim je langzaam terug uit de vallei van de Bayehon en je rijdt hier en daar over enkele typische houten bruggetjes. Zo kom je dan uit aan de waterval van de Bayehon, de hoogste natuurlijke waterval van België. De tweede bezienswaardigheid van de tocht.

Vervolgens blijf je doorklimmen naar Mont Rigi. Je doorkruist een veengebied waar het omwille van de boomwortels iets technischer is. Vervolgens bereik je het Signaal van Botrange, het hoogste punt van België, gelegen op 694 meter boven de zeespiegel. Derde bezienswaardigheid van de tocht. Een grandioos panorama ontvouwt zich voor je ogen. Aankomst op het plateau van de Hoge Venen. De uitgestrekte venen en moerasgronden lijken zich eindeloos ver uit te strekken. Een waar paradijs voor wandelaars en fietsers!

Een onderdompeling in de Venen

Het tweede deel van de route is vlot berijdbaar. Je rijdt naar de parking van de Eau Noire en vervolgens duik je het veen van Sourbrodt in waar je afwisselend over single tracks en vlonders rijdt. Deze vlonders zijn plankenpaadjes, die verhinderen dat je in de modder wegzakt. Het is één van mijn favoriete stukken. Opgepast, het ligt hier soms erg drassig en het is niet altijd even gemakkelijk om er al fietsend door te komen.

Terug naar Outrewarche en dan Robertville. Je kunt nu gerust al je duivels ontbinden en er nog een laatste stevige lap op geven.

Na de inspanning, de ontspanning! Alle voorzieningen zijn ter plaatse aanwezig voor het stillen van de kleine honger. Bovendien zul je na je MTB-tocht een frisse duik in deze prachtige, groene site ten zeerste waarderen.

Laat je mij weten wat je van de tocht vond? Beschrijf je indrukken en impressies na het testen van deze mountainbikeroute in een commentaar. Ik kijk ernaar uit om het te lezen!

ardennen
Sport & vrije tijd