Ontdek 5 mooie sneeuwwandelingen in de Ardennen

In de winter worden de Ardennen bedekt met de allermooiste mantel: sneeuw! De Ardennen zijn een van de gezelligste plekken in België om te genieten van wintersport, maar verliezen daarom niet hun natuurlijke charme in dit seizoen. Ontdek onze top 5 van de mooiste sneeuwwandelingen in de streek.

 

Laat je betoveren door de winterse charme van de Ninglinspo

Vertrek: Parking in Sedoz
Afstand: 6 km
Moeilijkheidsgraad: gemiddeld
Bewegwijzering: blauwe rechthoek

Welk seizoen het ook is, de romantische sfeer van de vallei van de Ninglinspo houdt altijd stand. Bedekt met sneeuw zorgt de enige bergrivier van het land voor een magisch spektakel. De rivier baant zich een weg door een prachtige droomwereld die je alleen maar wilt ontdekken. Van de watervallen tot het uitkijkpunt Drouet: de besneeuwde paden zijn betoverend mooi.

Deze wandeling zal je kunnen bekoren want …

  • Deze plek word nog magischer door de sneeuw.
  • Het panorama over de besneeuwde vallei is subliem.

Ons advies

Trek beschermende kledij aan (waterdicht) want deze omgeving is vochtig. Goede wandelschoenen die je voeten droog houden zijn aangeraden, want de wandeling kent nogal wat hoogteverschil. Bij sneeuw kan het gevaarlijk glad worden.

Wegdromen bij het besneeuwde panorama aan de Rocher du Hât

Vertrek : L’épi-cerise, rue du Millénaire, 8 – 6810 Chiny (parkeren kan tussen de toeristische dienst en de kerk)
Afstand : 7 km
Moeilijkheidsgraad : gemiddeld

Soms is het goed om wat hoogte te nemen en je ogen de kost te geven met een uitzicht op de vallei bedekt met een wit tapijt. Deze wandeling is helaas niet toegankelijk voor kinderwagens of PBM, maar is bedoeld voor energieke wandelaars. Asfaltwegen maken al snel plaats voor kleine bewegwijzerde bospaden. Vanaf de Rocher du Hât geniet je van een adembenemend uitzicht over de vallei en de heuvels.

Deze wandeling zal je kunnen bekoren want …

  • Het uitzicht op de vallei is ongelofelijk.
  • Het is een mix van asfalt en groen, voor diverse wandelervaringen.

Ons advies

Het vertrekpunt ligt naast de toeristische dienst. Profiteer ervan om er een goede kaart mee te pikken voor de wandeling.

De onbeschrijfelijke schoonheid van het meer van de Vierre

Vertrek: : Aan het knooppunt van Grand Rue Saint-Médard en Vallée de l’Eau ((49°44’04.2″N 5°22’35.3″E), in 6810 Chiny
Afstand: 7,4 km
Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld

Vissers zijn dol op deze plek: ze kunnen in alle rust karpers aan de haak slaan in deze groene omgeving. In de winter komen wandelaars hier voor de rust van het meer van de Vierre, die nog krachtiger wordt door de sneeuw. Het wilde watergebied, gevoed door de Vierre, is betoverend tijdens deze periode van het jaar. De sneeuwvlokken maken van dit deel van het bos van Chiny een magische plek. Je wandelt nu eens langs de dam van Suxy, dan weer door het bos. Niets romantischer dan een kus in deze besneeuwde omgeving.

Deze wandeling zal je kunnen bekoren want …

  • Het wilde watergebied doet een beetje denken aan de meren in Scandinavië.
  • Het is in deze periode van het jaar superleuk om sporen van diertjes of vogels te volgen in de sneeuw aan het meer of in het bos, zelfs voor de volwassenen!

Ons advies

Blijf op de zichtbare paden, volg de weg en kom niet te dicht bij het water: de sneeuw kan verraderlijke plekken bedekken.

Dompel je onder in een wellnessbubbel

Na de inspanning volgt de ontspanning. Maak het gezellig onder een warm dekentje, geniet van een drankje bij het knetterende vuur of neem een duik in het verwarmd zwembad van een vakantiehuis na een winterwandeling.

Geniet van de buitenlucht in het Domein van “les Epioux”

Vertrek: Les 4 Chênes – Chassepierre
Afstand: 4 km
Moeilijkheidsgraad: makkelijk
Bewegwijzering: blauwe driehoeken

Welk seizoen het ook is, het domein van “les Epioux” laat je genieten van een wandeling in een droomwereld. Voor een eerste ontdekking (en om zoveel mogelijk te genieten van de omgeving in de sneeuw!) raden we aan om de blauwe driehoek te volgen voor de wandeling “Les Recours”. Dankzij deze lus kunnen wandelaars het bosgebied verkennen ( 1 500 ha bos), waar veel grote meren aanwezig zijn die de staalindustrie van de streek voorzien van waterkracht. Je kan ook het kasteel van de metallurgiebazen bezichtigen, gebouwd in de 17e eeuw.

Ons advies

Het VVV-kantoor van Florenville-sur-Semois raadt wandelaars aan “zich uit te rusten in functie van de weersomstandigheden en vooral om goede stapschoenen aan te doen”. Ze bevelen ook aan om de kalender van de “geplande jachtperiodes” in de gaten te houden (tot eind december). Daarnaast is de wandelkaart van de streek beschikbaar bij de toeristische dienst van Florenville, voor 8 euro (+ 1,90 € voor verzendkosten).

Maak kennis met de kabouters langs de Sûre

Vertrek : 23 Rue des Nutons, in 6860 Léglise
Afstand : 1,8 km
Moeilijkheidsgraad : makkelijk

Het besneeuwde bos doorkruisen. De activiteit van de rivier aanschouwen, onstuimig door de witte winter. De sporen volgen van de ijverige kabouters van Volaiville. Dat is wat de wandeling met de naam “Le Chemin des Nutons”, de kabouterweg, in Léglise allemaal in petto heeft. Onderweg maak je langs velden en rivieren kennis met het Ardense dorp en de kleine legendarische wezentjes. De plaatselijke fabel vertelt dat deze ijverige rakkertjes een treurende weduwe in het dorp te hulp schieten door haar velden om te ploegen, tot ze misbruik maakt van hun goedheid …

Deze wandeling zal je kunnen bekoren want …

  • De wandeling is kort en geschikt voor alle leeftijden: de hele familie kan mee op pad.
  • De legende zal na de wandeling talloze gesprekken aanwakkeren rond het vuur.

Ons advies

Laarzen en dikke kousen kunnen handig zijn voor de kleintjes die graag wandelen door de besneeuwde velden (die hier en daar drassig kunnen zijn) om op zoek te gaan naar de woonplaats van de kabouters.

De sportievelingen kunnen de route ook afleggen met de mountainbike op sneeuw als ze daar zin in hebben.

Goed om te weten

Om uit te kijken naar de komst van de sneeuw of de opening van de (kunstmatige of natuurlijke) pistes in de Ardennen, ga naar Ardennen-Sneeuw. Op onze site vind je alle informatie over de openingsuren van de ski- en langlaufpistes en rodelbanen en de komst en de kwaliteit van de sneeuw in de streek.

Video