Ontdek de 5 meest originele en feeërieke kerstmarkten in Wallonië

Wanneer de winter in aantocht is, worden de nachten langer en komt de magie van Kerstmis langzaam dichterbij. Steden worden versierd met kerstlichtjes en er is overal van alles te doen. Wij hebben 5 originele kerstmarkten geselecteerd die je zeker niet mag missen tijdens je vakantie in de Ardennen en omgeving. Van de meest buitengewone tot de meest traditionele … ze doen je helemaal wegdromen. Er staat heel wat moois en lekkers op het programma!

 

IN DE PROVINCIE LUXEMBURG

Ministad, maximarkt in Durbuy

Tijdens de middeleeuwen was Durbuy een belangrijk commercieel centrum. Vandaag trekt deze charmante stad vooral toeristen aan, want het is de ideale plek voor een uitstap met de familie. In de winterperiode organiseert “het kleinste stadje ter wereld” een kerstmarkt in het historisch centrum van de stad. Ontdek magische straatjes, heerlijke geuren en verrukkelijke smaken. Hou je van kerstlichtjes? Wij ook, en hier wordt de hele stad ermee versierd! Ze laten de historische gebouwen en het natuurlijk erfgoed van Durbuy schitteren én weerspiegelen in de Ourthe.

Wat maakt deze kerstmarkt zo speciaal?

 • De flexibiliteit. Deze kerstmarkt is verschillende weken lang, wat je bezoek erg makkelijk maakt.
 • De kerstlichtjes die deze middeleeuwse stad nog zoveel magischer maken.

IN DE PROVINCIE HENEGOUWEN

Foodtrucks en verlichte stoet in Thuin

De stad Thuin besliste een paar jaar geleden om de traditionele kerstmarkt terug te brengen. “Kerst aan de Samber” zet dit jaar volop in op lekker eten, maar dan op zijn eigen manier. Een heleboel foodtucks, de ene al wat culinairder dan de andere, zetten tijdens het evenement de feest- en streekproducten in de kijker.

Kerst aan de Samber onderscheidt zich ook door de originele activiteiten: de tram van de Kerstman, een hindernisparcours, een betoverende wandeling, avondjogging, …

En het feest wordt afgesloten met “Thuin by night”, een prachtige wandeling door de verlichte stad, bekroond met vuurwerk.

Wat maakt deze kerstmarkt zo speciaal?

 • De durf
 • De variatie en originaliteit van de animaties
 • Het lichtfestival dat klein en groot zal verbluffen

© OTThuin

Kerst op het kasteel, in Edingen

Deze kerstmarkt in Henegouwen bevindt zich op een bijzondere plek in de natuur: het park van het kasteel van Edingen, vroeger (in de 17e eeuw) beschouwd als een van de mooiste parken van Europa, vormt het decor. Vandaag is het park geklasseerd als belangrijk erfgoed van Wallonië. We bewonderen er de perfecte geometrie van bepaalde ruimtes, de thematische tuinen, de waterpartijen, enz.

In december wordt hier plaats gemaakt voor de kerstmarkt! Ambachtslieden installeren zich in het park en het kasteel. Zo kan je genieten van een parkbezoek in de openlucht, maar ook binnen onder de authentieke gewelven van de “Salle des écuries” en de mooie “Salle des acacias”.

Wat maakt deze kerstmarkt zo speciaal?

 • De spectaculaire natuurlijke en architecturale setting.
 • De gratis toegang tot het park tijdens de markt.
 • Het fantastische lichtspel op de gevel van het kasteel wanneer de avond valt.
 • Dat het zowel binnen als buiten plaatsvindt, ideaal met ons Belgische weer.

Tot rust komen met de familie vlak voor de eindejaarsrush?

Kerstmis, dat is feest, familie, samenzijn … Maar, geef toe, het is soms ook een heel gedoe. Kom dus even ontspannen: bezoek deze kerstmarkten en geniet op het gemakje van de magie tijdens een (lang) weekendje in de Ardennen.

IN DE PROVINCIE LUIK

De oudste en meest traditionele kerstmarkt, in Eupen

De feeërie die aan Kerstmis voorafgaat, dat is een serieuze aangelegenheid in de Oostkantons. Dit is in België ongetwijfeld de streek die het meest wordt gekenmerkt door haar gebruiken, en waar er een overvloed is aan kerstmarkten en traditionele festiviteiten. De nabijheid van Duitsland, HET land van de kerstmarkten, zit daar natuurlijk wel voor iets tussen.

Eupen heeft de oudste kerstmarkt van België, in de puurste vorm van deze traditie. Kraampjes vullen het stadscentrum, traditionele winkeltjes openen hun deuren en tijdens het weekend bruist het van de animaties: een draaimolen en activiteiten voor de kinderen, concerten in de Sint-Niklaaskerk, een begeleid bezoek aan de kerststallen

Wat maakt deze kerstmarkt zo speciaal?

De supertraditionele extra’s:

 • een levensgrote adventskalender. De 24 “deurtjes” (gemaakt door leerlingen van de plaatselijke scholen) zijn verspreid over de hele markt. Elke dag om 17u30 wordt een deurtje opengemaakt, zoals de traditie het wil.
 • Een adventskrans om af te tellen. Dit bloemstuk versiert een fontein in het stadscentrum. De voortgang van de advent wordt aangeduid door elke week een nieuwe kaars aan te steken.
 • De kerken en kapellen van Eupen hebben een prachtige architectuur die je zeker moet ontdekken. Een foldertje (of een begeleide fakkeltocht in het Duits) brengt je in een intieme en vredevolle sfeer langsheen deze gebouwen en de verschillende kerststallen.

Kerst in de grotten van Wonck, in Bassenge

De meest buitengewone kerstmarkt van de Ardennen en België vindt plaats in de grotten van Wonck, een voormalige tufkrijtsteengroeve van meer dan 2000 jaar oud. De twee galerijen van ongeveer 700 m lang worden mooi verlicht voor deze gelegenheid. Ambachtslieden hebben hier een kraampje in een ruwe en unieke natuurlijke omgeving, beschut tegen het slechte weer.

Wat maakt deze kerstmarkt zo speciaal?

 • De buitengewone natuurlijke omgeving, nog magischer met de kerstverlichting.
 • De echte ambachtslieden.
 • De temperatuur zonder onaangename verrassingen: het is er het hele jaar door tussen de 11 en de 13 °C. TIP: trek passende kledij aan.

Nog een TIP: de ruimte is afgesloten (!) en de markt wordt drukbezocht … kies dus een rustig moment om optimaal te kunnen genieten ?

! Noteer uw agenda voor 2023! De kerstambachtenmarkt in de Wonckgrotten gaat in 2022 niet door vanwege veiligheidsmaatregelen

IN DE PROVINCIE NAMEN

Bij de monniken, in de abdij van Maredsous

De abdij van Maredsous, in de vallei van de Molignée, is een van de mooiste abdijen van België. Deze vrome plek leent zich natuurlijk perfect voor de festiviteiten rond Kerstmis. Meer dan een maand lang leeft de abdij op het ritme van kerst: chalets, sfeerverlichting, straatartiesten, een tijdelijk restaurant in het hartje van de kerstmarkt

Wat maakt deze kerstmarkt zo speciaal?

De lichtjes die de neogotische architectuur van de abdij doen schitteren.

Dat hij er zo lang staat: je hebt 5 weekends de tijd om een bezoekje te brengen, zelfs op kerstdag!

Zin in een sportieve uitdaging voor Kerstmis?

De Maredsous Xmas Night Trail is een sportieve maar heel originele manier om bij te dragen tot de kerstsfeer: de opbrengst van dit evenement gaat naar een goed doel. Deze nachtelijke loopwedstrijd van 17 of 30 kilometer neemt de lopers mee tot diep in de Ardennen, midden in de natuur, langs de heuvelachtige paden van de vallei van de Molignée.

©Megane Fontaine

©Megane Fontaine

Goed om te weten

Ijsschaatsen is de laatste jaren erg populair. Maar door de klimaatsveranderingen moeten sommige steden dit soort attractie annuleren, soms op het laatste moment. Het energieverbruik tijdens een zachte winter loopt namelijk veel te hoog op.  Hier vindt u de ijsbanen en andere leuke activiteiten die tijdens de feestdagen worden aangeboden.

Ontdek de schaatsbanen in de Ardennen

 

We hebben ook een lijst gedaan met alle Kerstmarkten van 2022 - 2023 ! 

Ontdek het agenda van Kerstmarkten

Night Trail Maredsous