Ontdek deze 8 zones in “de Ardennen”

Een “weekendje naar de Ardennen” zalig toch! Maar wist je dat achter deze globale term eigenlijk 8 verschillende zones schuilen met elk hun adembenemende panorama’s? Maak kennis met de Condroz, de Hoge Venen, Fagne-Famenne en andere prachtige regio’s in Wallonië die je zeker moet ontdekken!

de Belgische Ardennen

1. DE ARDENNEN ZELF, DE GROENE LONG VAN BELGIË

In de provincie Luxemburg zijn de Ardense bossen een schat, een uitzonderlijk natuurlijk erfgoed om te ontdekken en te koesteren. Diep en mysterieus, nodigen ze uit tot bezinning of tot zelfontplooiing, afhankelijk van je stemming.

De Ardennen waren ook strategisch tijdens de twee wereldoorlogen. Dit verleden wordt tegenwoordig gewaardeerd in musea en andere afgebakende wandelingen.

De Ardennen vanuit de lucht

2. DE HOGE VENEN, EEN WERELD VERDER

Als er een ongelooflijk landschap in België is, dan is het wel het plateau van de Venen, in de provincie Luik. Het bestaat uit venen en moerassen, flirt met extreme temperaturen en ademt, afhankelijk van het seizoen, de sfeer van een Siberische steppe of een Afrikaanse savanne.

En als sommige plaatsen erg populair zijn, bieden de 67.000 hectare die het natuurpark van de Hoge Venen-Eiffel omvat een veelheid van weinig bezochte plaatsen om te verkennen.

De Hoge Venen

3. DE GAUME, ZOETIGHEID OP HET MENU

In het zuidelijkste puntje van het land biedt het microklimaat van de Gaumestreek een welkome zachtheid onder de Belgische breedtegraden. Hier groeien de wijnranken, de dorpen hebben een Provençaalse uitstraling en het leven stroomt er zachtjes zoals de rivieren.

De streek geurt naar traditionele bereidingen, kazen en bieren, en de fijnproevers vinden er ook wijngaarden van hoge kwaliteit en gastronomische adressen.

De Gaume streek
Photographer: David Köhler | Source: Unsplash

4. DE FAGNE-FAMENNE EN ZIJN BETOVERENDE ROTSEN

De streek Fagne-Famenne is als een geslepen vuursteen op de kaart van Wallonië en biedt een ongewoon natuurlijk erfgoed, met een sterke nadruk op de minerale wereld.

Het grondgebied omvat mysterieuze grotten en talrijke megalieten en menhirs, die te voet, met de fiets of zelfs te paard kunnen worden ontdekt. Deze streek zal liefhebbers van geologie en geschiedenis en alle soorten nieuwsgierigen bekoren.

De Fagne-Famenne streek
Photographer: Jed Owen | Source: Unsplash

5. DE CONDROZ MET ZIJN VERRASSENDE LANDSCHAPPEN

Rond de Maas en haar vallei ligt de Condroz bezaaid met charmante dorpjes, boerderijkastelen en pittoreske stadjes. Het reliëf, soms zacht, soms heuvelachtig, zorgt voor prachtige perspectieven.

De indrukwekkende rotswanden die uit de oevers oprijzen, vormen een contrastrijk landschap. Dit is de favoriete streek van liefhebbers van betoverende panorama's.

De Condroz streek

6. HESBAYE-BURDINALE, EEN DUIK IN HET PLATTELANDSLEVEN

Haspengouw en de streek van Burdinale-Mehaigne geven hun bezoekers een goed inzicht in het Waalse plattelandsleven. De gezelligheid waar de provincie Luik bekend om staat, is ook hier voelbaar en kan ontdekt worden langs de dorpjes en de paden door de velden die de streek bevolken.

 HESBAYE-BURDINALE

7. LAND VAN HERVE, GROENE WEIDEN ZO VER HET OOG KAN ZIEN

Op de grens van Nederland en Duitsland heeft het Land van Herve een schilderachtig landschap, met zijn heggen en boomgaarden. Het panorama is bezaaid met charmante dorpjes, typische oude boerderijen en kastelen. De regio is doordrenkt van geschiedenis en traditie en biedt ook een kleurrijke folklore en bodem, naargelang de seizoenen.

Land Van Herve

8. TUSSEN SAMBER-EN-MAAS, RAVIJNEN EN GROTE MEREN... TIPISCH BELGISCH

De Samber-en-Maas streek, gelegen tussen de provincies Namen en Henegouwen, biedt originele natuurgebieden. De meren van Eau d'Heure (de grootste van het koninkrijk) bieden tal van activiteiten en zijn ideaal om te zeilen. De Fondry des Chiens is beduidend droger, want het is een echte canyon, met een unieke vegetatie om te ontdekken.

De Fondry des Chiens

Wil jij de verschillende streken ook komen bezoeken? Ontdek al onze activiteiten in de verschillende regio’s en maak er een onvergetelijke roadtrip van! Of wil je meerdere dagen genieten van al dit moois? Kies uit één van onze 2000 vakantiehuizen die verdeeld zijn over deze zones en ontdek wat België allemaal te bieden heeft. Plezier verzekerd!

Wil je nog meer inspiratie opdoen? Volg ons op Instagram en droom alvast even weg over je volgende vakantie!

hautes fagnes
condroz
famenne
gaume
herve
Ardennen