Paddenstoelen plukken in de Ardennen: hoe doe je dat?

Naar de Ardennen trekken om paddenstoelen te plukken. Geweldig idee voor natuurliefhebbers en lekkerbekken. In de herfst ploppen er niet alleen massa’s, maar ook zeer verschillende uit de grond. Olivier Mathot, natuurgids in de streek van Saint-Hubert en paddenstoelenexpert, geeft me tijdens een ontmoeting tips om in alle veiligheid paddenstoelen te plukken.

 

In de Ardennen groeien in onze bossen en in het struikgewas meer dan 500 paddenstoelensoorten. Ook al is de gedachte aan gestoofde champignonnetjes met fijngesnipperde uitjes heel verleidelijk, weet dat het plukken van paddenstoelen niet zonder gevaar is. Een tiental soorten die in de Ardennen voorkomen, zijn dodelijk en slechts een zestigtal soorten zullen onze smaakpapillen ook werkelijk kunnen bekoren. Aan het woord is Olivier Mathot, natuurgids in Saint-Hubert en sinds een vijftiental jaar paddenstoelenexpert.

Zou je me om te beginnen kunnen zeggen of de Belgische Ardennen wel een goede plaats zijn voor het plukken van paddenstoelen?

In de Ardennen bespeur je heel wat paddenstoelen, ook al is de bodem niet kalkhoudend. De beste periode om er aan te treffen situeert zich tussen einde augustus en midden oktober. Niettemin kan je nagenoeg het hele jaar door paddenstoelen tegenkomen.

Paddenstoelen gedijen vooral in warme en vochtige omstandigheden, zodat je er in de praktijk vooral op het einde van de zomer veel ziet. Anderzijds verdragen niet alle paddenstoelen te lage nachttemperaturen. Het is dus Moeder Natuur die de scepter zwaait.

 

Wat moet ik meenemen als ik paddenstoelen ga plukken?

Het woord “plukken” neem ik niet graag in de mond. Als je vergezeld bent van een natuurgids of een mycoloog, dan spreken we eerder van een “wandeling om paddenstoelen te determineren”.

Waarom?

Heel eenvoudig. De plekken met mooie en eetbare paddenstoelen zijn dun gezaaid. Bovendien kan je niet om het even wat plukken! Ik raad het ten stelligste af om paddenstoelen te plukken als je er weinig vanaf weet of als je niet begeleid wordt door een specialist. Sommigen beseffen het niet, maar ook in onze streken komen er paddenstoelensoorten voor die dodelijk giftig zijn!

Dat is duidelijk! Stel dat ik dan toch eetbare paddenstoelen wens te plukken? Wat neem ik dan het beste mee?

Om te beginnen is het belangrijk om een lange broek te dragen, kwestie van tekenbeten te voorkomen. Verder moet je stevig geschoeid zijn en een mandje en een mes meenemen.

 

Waarop moet ik letten als ik paddenstoelen ga plukken?

Het belangrijkste advies dat ik kan meegeven is het volgende: laat je vergezellen door een expert. Alleen zo sluit je risico’s uit. En als je op een plaats komt waar er vele paddenstoelen staan, kan ik alleen maar op het hart drukken om ze niet allemaal te plukken. Paddenstoelen planten zich voort via het mycelium of de zwamvlok met schimmeldraadjes, die zich onder de grond verspreiden. Als je enkele paddenstoelen laat staan, dan zullen er dankzij dat mycelium enkele dagen later weer paddenstoelen uit de grond schieten!

Tot slot beveel ik aan om steeds goed op te letten waar je plukt. Dat kun je namelijk niet om het even waar! Zo kun je zonder toestemming van de eigenaar niet op privégrond komen. In domaniale wouden (wouden van het Waalse Gewest), kan je enkel voor persoonlijk gebruik plukken. In gemeentelijke wouden wordt het plukken vaak voorbehouden aan de plaatselijke bevolking. Bovendien moet je het doorgangsverbod eerbiedigen en rekening houden met andere activiteiten zoals de jacht. Het is dus niet zo dat je gaat en staat waar je wilt.

 
 
 
 

Als ik op zeker wil spelen, wat raad je dan aan?

De toeristische diensten organiseren vaak thematische wandelingen met natuurgidsen of mycologen. Ik raad aan om bij dergelijke wandelingen aan te sluiten. Zo organiseert de dienst voor toerisme van het Grote Woud van Saint-Hubert jaarlijks verschillende wandelingen. Contacteer hen voor een afspraak. Het is een fantastische activiteit om de Ardennen te leren kennen, maar je moet wel voorzorgen nemen!

 

Kun je ons nog enkele anekdotes vertellen?

Natuurlijk! Ik herinner me nog twee dames die me apetrots beschreven hoe ze tijdens een wandeling niet alleen heel mooie en goed ruikende paddenstoelen hadden geplukt, maar ook gegeten! Die twee dames wisten niets van paddenstoelen af en waren op een haar na aan de dood ontsnapt, want ze hadden zich laten strikken door een uiterst giftige paddenstoel.

Verder heb ik tijdens mijn vakantie eens het volgende persartikel gelezen: Weet je hoeveel de grootste paddenstoel ter wereld weegt? Die weegt ongeveer 600 ton, beslaat ongeveer 890 hectaren en is tussen de 2400 en 8000 jaar oud. Hij bevindt zich in Oregon in de Verenigde Staten…

 

Zin in een zoektocht naar champignons in Saint-Hubert?

Champignonliefhebbers moeten in Saint-Hubert zijn! De ideale regio voor het vinden van champignons. Boek nu dus een vakantiehuis in de buurt en geniet met volle teugen van je verblijf.

 
ardennen