RAVeL: familietrip in de Euregio met de fiets

Zou je de prachtige Ardense landschappen op een unieke en magische manier willen ontdekken? De RAVeL van de Venen bestaat uit 125 befietsbare kilometers in België, Duitsland en Luxemburg en trakteert je op unieke en weinig gekende vergezichten. In de lente tonen de valleien, kastelen, rivieren en bossen zich van hun beste kant. In het zadel voor deze actieve en onthaastende familietrip!

 

MOEILIJKHEID

                                                                    Matig

Hoogteverschil

Zwak

Veiligheid

9/10

Fietsliefhebbers die op zoek zijn naar een onderdompeling in de vrije natuur kunnen absoluut niet voorbij aan de RAVeL van de Venen. Deze route slingert over 125 km van Aken naar Troisvierges. Deze RAVeL is één van de langste fietswegen van Europa, aangelegd op een spoorwegbedding! Iedereen kan op zijn eigen ritme fietsen. Treuzelen wordt sterk aanbevolen en wel om twee goede redenen!

Langzaam reizen op de RAVeL

Deze Vennbahn in één keer afhaspelen heeft geen zin. Weg met die stress! We gaan het rustigaan doen in twee of drie dagen. Dit tempo zal voor zowel volwassenen als kinderen geschikt zijn. De route wordt trouwens gepromoot als een route met 3 etappes waardoor een rustig tempo aangehouden kan worden: 46 km van Aken tot Monschau, 44 km van Monschau Sankt Vith en 32 km van Sankt Vith tot Troisvierges. De geringe afstanden stellen ieder lid van de familie in staat om ten volle van het landschap en elkaars gezelschap te genieten. Bovendien wordt er rekening gehouden met de sportieve capaciteiten van de jongsten. Je boekt idealiter voor een lang weekend. Je kunt dan iedere dag wijden aan een stuk van de RAVeL. Elke avond kun je bij aankomst in het vakantiehuis genieten van het comfort en een dubbel en dik verdiende maaltijd!

Ogen te kort op de RAVeL

De Hoge Venen zien er elk seizoen anders uit. Onze voorkeur gaat uit naar de lente en de herfst.

Met Pasen word je bijvoorbeeld van het ene eind van de strook asfalt tot het andere eind getrakteerd op een grandioos schouwspel. Het lentedecor blijft maar veranderen! Dennenbossen wijken voor de moerassen van de Venen, dan komen de riviertjes en het hagen- en weidenlandschap dat zo eigen is aan de romantische Ourvallei. In de herfst tooien de Venen zich met adembenemende kleuren. Er bestaan geen woorden om de schoonheid van de vlammende landschappen te beschrijven!

Omwegen maken en van streekproducten proeven

Als de beentjes het toelaten, kun je een kleine omweg maken en de RAVeL-route verlaten om naar het Signal de Botrange” te gaan, dat op 700 meter boven de zeespiegel ligt en daarmee het hoogste punt van België is. Het is de gelegenheid bij uitstek om je fietstocht een epicurische toets te verlenen: de brouwerij van het Peak Beer ligt enkele honderden meters lager. Je kunt je fietsen ook voor enkele uurtjes laten staan en te voet middeleeuwse steden als Kornelimunster, Monschau of Burg-Reuland verkennen. Deze kleine steden hebben de historische charme die zo eigen is aan oude Ardense steden en steden uit de Duitse Eifel, goed weten te bewaren.

De RAVeL, de ideale route?

De RAVeL is HET goede idee voor een actieve familie-uitstap tijdens de volgende vakantie in de Oostkantons.

Om van deze royale, groene weg te proeven kun je ook ter plekke fietsen huren, al dan niet met elektrische ondersteuning. Vele vakantiehuizen stellen een garage of een beveiligde ruimte ter beschikking zodat je je fietsen na elke etappe veilig kunt stallen.

De RAVeL is een ideale route om met de familie of vrienden op actieve wijze de Ardennen te ontdekken. Dankzij het geringe hoogteverschil, de afwezigheid van gemotoriseerd verkeer en de prachtige landschappen heb je onmiddellijk de smaak van vakantie en sereniteit te pakken!

Gun ons dit pleziertje: stuur ons een foto en deel met ons je beste herinnering aan de RAVeL van de Venen tijdens je volgende verblijf in een vakantiehuis van Ardennes-Etape!

ardennen
RAVeL
wandeling