Trail chill: drie loopparcours door de wilde natuur van de Ardennen

Lopen en genieten, dat is het credo van de avonturen die we voor jou in petto hebben. Drie gevarieerde looptochten om van te genieten, bezaaid met leuke plekjes waar je kan “chillen” en volledig opgaan in de onweerstaanbare natuur van het noorden van de Ardennen. Ontdek de omgeving vanuit alle mogelijke perspectieven. Trek je sportschoenen aan, gesp je rugzak vast, laat je leiden en hou vooral je ogen open!

 

Trail & Chill, dat is lopen met aandacht voor de omgeving, respect voor de natuur en vooral met het oog op ontspanning. Beleef de sensatie van de wilde natuur. We stellen je drie “Trail & Chill” avonturen voor, waarbij je je kan uitleven maar tegelijk kunt genieten van plekjes om te chillen. Het doel is kleine momentjes te koesteren en daarbovenop plezier vinden in de rust na een zware inspanning: een leuke plek om te zwemmen, een uitkijkpunt, een brouwerij of een hutje … Het avontuur zit vol intense, maar ook stille momenten, een leuke mix van sport en ontspanning, Trail & Chill.

Een goede voorbereiding van je verkenningstocht

Voor je begint aan deze drie onderdompelingen in de wilde natuur, kan je toch beter even een licht werpen op de gebruiksaanwijzing om deze mooie omgeving zo goed mogelijk te respecteren. Hoewel je de lussen op een rustig tempo kunt afleggen, willen we je toch waarschuwen: ze hebben elk een afstand van ongeveer 15 kilometer en tellen ook heel wat hoogtemeters. Je moet er dus op voorzien zijn om je plan te trekken tijdens de tocht. Dat kan je doen door rekening te houden met enkele tips.

Hieronder vind je een lijstje van alles wat je nodig hebt om deze routes in alle rust te kunnen afleggen:

  • Water! Het allerbelangrijkste. Neem zeker voldoende drinken mee, want na een uurtje inspanning kan je al grote dorst krijgen.
  • Een kleine snack voor onderweg zal je ook wel kunnen gebruiken. Als je veel calorieën verbruikt, dan mag je de batterijen al eens opladen met een reep, snack, broodje … zoals je zelf wilt. Er zijn talloze leuke plekjes om te eten in de natuur!
  • Een gsm. Om te telefoneren in geval van nood of om je terug te vinden als je verdwaald bent.
  • Een gps-horloge of wandel-gps om het gpx-bestand op te zetten. Als je dit niet hebt, dan kan je een gratis app gebruiken op je gsm (GPX Viewer, …).
  • Zorg dat je uitgerust, fit en klaar bent om zonder zorgen te genieten van een onvergetelijke ervaring!

Het noorden van de Ardennen: een gevarieerd terrein, een winnend trio

Om de nadruk te leggen op de rijkdom van het bosgebied van de Ardennen zetten de drie loopparcours elk een kant van het Ardense landschap in de verf. In de stijl van “The Good, the Bad and the Ugly” is het trio hier: “L’Aérien, le Ruisselant en le Forestier”, oftwel de lucht, de rivier en het bos”. Deze drie routes vertegenwoordigen elk een uniek kenmerk en karakter van de Ardennen. Alle drie samen vormen ze een allesomvattende en coherente belevenis vol anekdotes: een onvergetelijk trailavontuur in de Ardennen.

“L’Aérien” blinkt uit in hoogte en biedt eindeloze uitzichten.

“Le Ruisselant” kronkelt tussen rotsen en mos in de diepe valleien.

“Le Forestier” verwelkomt je op een serene manier in de wereld van het bos.

Deze drie subtiel verschillende parcours nemen je mee, niet onder hun vleugels, maar erop. Wie goed om zich heen kijkt, ontdekt de ontelbare schatten van het noorden van de Ardennen.

L’Aérien: vlieg over de vallei en neem een duik aan de oevers van de Amblève

Trail (18 km, 600 hoogtemeters)

Het eerste parcours vertrekt aan La Gleize, in de buurt van Stoumont. Na een vermoeiende klim over de bergkam van de Mont Saint-Victor heb je meteen al meer dan 200 hoogtemeters in de benen. Het is dus belangrijk dat je hier rustig van start gaat. Boven word je getrakteerd op een prachtig uitzicht waar je enkele kilometers lang van kan genieten. Een mooi panorama, alsof je een havik bent die door de lucht zweeft en uitkijkt over zijn jachtterrein. Vervolgens neem je een duik boven het rustige dorpje Cheneux om de Amblève van dichterbij te bekijken, de rivier die je eerder al kon bewonderen vanop de heuvels. De singletracks in de buurt van het uitkijkpunt “Congo” lopen over de hellingen van de Amblève en kronkelen op een speelse manier door het landschap. Voor je terugkeert naar La Gleize verschijnt ook nog het prachtige kasteel van Froidecour op je pad.

Chill

Ingebed in de diepe vallei van de Amblève ligt het kleine, typisch Ardense dorpje La Gleize, met een brouwerij die elke reiziger warm welkom heet: “Le Vert de Pommier”. Voor liefhebbers van streekproducten is er de Glezia, een blond of amberkleurig biertje met aroma’s van gember. “Les Doux Ragots” is een restaurant waar je streek- en seizoenproducten kan proeven. Er heerst een gezellige sfeer en de kritieken zijn heel positief.

Tijdens de looptocht vind je aan de top van de Mont Saint-Victor talloze plekjes waar je kan ontspannen en energie opdoen terwijl je volop geniet van het uitzicht. Maar chillen kan ook langs de Amblève, want aan de oevers vind je veel ongerepte kiezelstrandjes. Als je tijd hebt, kan het wel eens deugd doen om een duikje te nemen.

Geniet wat langer van de rust in de Ardennen!

Neem de tijd om alle parcours te ontdekken en om goed uit te rusten na zo een inspanning! Ga zeker eens kijken naar onze voorgestelde accommodaties.

Le Ruisselant, in looppas langs het water

Trail (14,8 km, 530 hoogtemeters)

Langs dit parcours ontdek je twee prachtige rivieren en hun vallei: de Ninglinspo en de Chefna. De route start op de heuvels bij Vert-Buisson, in de buurt van La Charmille (een indrukwekkende tunnel van haagbeuken). Van hieruit ga je op zoek naar een van de zijrivieren van de Ninglinspo die je onderweg zal vergezellen. Langs het water loopt een leuk pad dat lichtjes afdaalt, nu eens technisch, dan weer snel. De rivier is bezaaid met bijzondere rotsen met een laagje mos erbovenop. Voor ze uitmondt in de Amblève, klim je opnieuw naar boven over de imposante Crahay Rotsen. Via de hoge bergkam bereik je de kiosk aan het uitkijkpunt “Drouet”. Aanschouw en geniet. Daarna staan nog een vermoeiende klim en een mooie afdaling op het programma voor je aankomt in Quarreux. Vanaf hier volg je de Chefna stroomopwaarts. Wat hogerop loop je over vlakkere stukken die iets weg hebben van de venen. Ze brengen je terug naar het startpunt

Chill

De Ninglinspo en de Chefna hebben door de eeuwen heen verschillende natuurlijke bassins gevormd in gepolijste steen, perfect voor een zwempartijtje! Als je het water volgt, zal je op de charmantste afgelegen plekjes bankjes tegenkomen waar je even kan bekomen tijdens een kleine pauze. Na de bergkam, krijg je aan het uitkijkpunt “Drouet”, ongeveer halverwege de looptocht, een prachtig panorama over de beboste vallei van de Ninglinspo. Ook perfect om even te chillen. Als je vervolgens de Chefna stroomopwaarts volgt, bereik je de “cabane de l’orpailleur”, een schuilplaats voor voorbijgangers. Deze hut is gemeubileerd en in zeer goede staat. De perfecte plek voor een picknick!

Le Forestier: de oevers van de Hoëgne, het dennenpaleis

Trail (16 km, 610 hoogtemeters)

Deze looptocht vertrekt in Marché, een deeltje van Theux, tegenover het fabelachtige fort van Franchimont. In het begin moet je hier vooral klimmen, maar dan kom je terecht in het dichte bos van Staneu. In dit bos vind je een wirwar van singletracks die kronkelen tussen de bomen. In Marteau steek je de straat over om dan aan te overkant verder te lopen in het bos van Rohaimont. Ook hier is het adembenemend stil. Je keert terug naar Theux via Hestroumont en langs een laatste singletrack tot in Spixhe.

Chill

Elk verborgen hoekje is hier een oase van rust. Geef je over aan de charme van dit bonte bos waarin allerlei indrukwekkende bomen “samenwonen”. Neem de tijd om ze een voor een te observeren. Hou je ogen zeker open, want het is soms echt de moeite waard!

Ongeveer halverwege, na de beklimming van een smal paadje op een rotsachtige, steile helling, bevindt zich een uitkijkpuntje waar je even kunt ontspannen.

Om iets te eten kan je terecht in “Brasserie de Franchimont” in de omgeving van het kasteel. Maar er zijn nog veel andere plekjes om te ontspannen in Theux, bijvoorbeeld de terrassen op de Place du Perron.

Zie zo, je bent nu goed uitgerust met inspiratie en tips om het Ardense landschap te verslinden. Je hoeft alleen nog in beweging te komen, (terug) blij te zijn met de kleine dingen en je te laten leiden door je oerinstinct!

Het wordt een onvergetelijke tocht!