Vakantie in de vallei van de Semois: 5 originele zomeractiviteiten

Zwemmen in de natuur, een panoramische wandeling, een middeleeuws kasteel by night, een poëtische wandeling langs het water… De Vallei van de Semois, dat is een gevarieerde vakantie vlak bij huis!

Zwemmen in de rivier– Herbeumont

We hebben twee natuurlijke zwemspots in Herbeumont geselecteerd, die allebei typisch zijn voor de vallei van de Semois.

Aan de voet van het impressionante viaduct van Conques ligt de “plage de Nawès”.  Het strand en de grasvelden liggen langs de rotsen. De plek bevindt zich boven een dam, wat er voor zorgt dat het waterniveau meestal goed is. Het strand is bovendien bereikbaar voor mensen die minder mobiel zijn (toegangsweg met lichte helling naar het water toe).

Waar de Semois samenvloeit met de beek de Antrogne ligt het schattige “petite plage de l’Antrogne”. Je bereikt het na een mooie route door het bos. Het strand is geschikt voor kleine kinderen, die kunnen pootjebaden in de beek. De stroming is zwak en de beek is niet diep, wat er voor zorgt dat ze zonder gevaar kunnen spelen (onder toezicht weliswaar).

                                            

 

Tip

Combineer je zwempartij met een uitgestippelde wandeling in de buurt: “L’Antrogne”, een rustige wandeling of “Pierre Perrin” (vertrek vanop het strand van Nawès), een wat sportievere wandeling.

Ontdek de mooiste natuurlijke zwemplekjes in de Ardennen

Klimmen naar een prachtig panorama - Sainte-Cécile

7 km, 2 uur en 200 m hoogteverschil. Dat zijn de cijfers van de wandeling die je naar de top van de Rocher du Chat, in Sainte-Cécile, brengen. Het pad stijgt, je zal het voelen in je kuiten, maar wat is het mooi eens je boven aankomt! De Semois en de oneindige bossen zijn de perfecte plaats voor een picknick. Het ideale moment om te proeven van de lokale lekkernijen!

Na het uitkijkpunt kan je rustig en gemakkelijk verder stappen tot aan het startpunt. Perfect voor de vertering.

                                            

 

Tip

Ben je in een sportieve bui? In deze streek zitten er meerdere stevige wandelingen, zoals “Les crêtes de Semois” (vertrek in Poupehan) die ook langs de “ladderwandeling” (Rochehaut) loopt. Voorzie goeie schoenen.
Toch iets minder stevig? Dan hebben we voor jou een korte wandeling in Herbeumont.

Kies hier je stevige wandeling met panoramisch zicht in de Ardennen

Een oude brug oversteken - Laforêt/Vresse-sur-Semois

Lang geleden vonden de tabakstelers een oplossing om de lange weg vanaf hun vruchtbare grond aan de rand van de rivier naar het dorp in te korten. Iedere zomer installeerden ze een kleine houten brug boven de Semois. Vandaag de dag bestaat deze traditie nog altijd… zij het dan speciaal voor wandelaars.

Deze kleine “Pont de Claies” over de Semois verbindt de gezellige dorpjes van Vresse-sur-Semois en Laforêt met het eiland “Grand I”. De brug wordt gemaakt van panelen van gevlochten hazelaarstakken die op houten pijlers worden gelegd. Deze loopbrug kan enkel worden geplaatst en gebruikt bij laag water. Daarom staat ze er alleen in de zomer en wordt ze ieder jaar geplaatst en terug afgebroken.

Vroeger werden dit soort brugjes vaak gebruikt, nu is het de laatste van zijn soort in de regio. In Laforêt zie je trouwens nog andere sporen uit het verleden: een oude wasruimte, een fontein en een grote drinkbak.

                                            

 

Tip

De “Pont de Claies” maakt deel uit van wandeling n° 16 (rode verticale rechthoek) van 3km. Een mooie en charmevolle wandeling die makkelijk doenbaar is.

Ik wil gaan wandelen op de kleine “Pont de Claies”

Een middeleeuws kasteel bij fakkellicht bezoeken - Bouillon

Zijn lange silhouette reflecteert al 1000 jaar dag en nacht in de Semois. Van in de hoogte kijkt het kasteel van Bouillon trots op de stad neer. Het is niet voor niets het symbool van de stad. Je kan het kasteel heel het jaar door bezoeken, maar in de zomer kan je ’s avonds een bezoek brengen met gids én fakkels. Het is een magische en leuke manier om alle hoekjes van het feodale gebouw te verkennen. Je wordt ondergedompeld in de tijdsgeest van toen en het is bovendien kalmer dan overdag. Een must voor geschiedenis - en fantasyliefhebbers en voor iedereen die houdt van tijdsreizen. Uiteraard zijn ook de kinderen er dol op: als een echte ridder rondlopen in een kasteel gebeurt niet iedere dag!

                                            

 

Tip

Zou je liever overdag een bezoekje brengen? Dat is ook leuk: in de zomer kan je genieten van een indrukwekkende valkenshow op de binnenkoer van het kasteel. Sensatie gegarandeerd!

Ontdek 7 kastelen in de Ardennen om bij weg te dromen

Wandelen in de sporen van Rimbaud en Verlaine - Laforêt, Corbion 

Deze twee vervloekte poëten zijn kinderen van de Franse Ardennen. Verlaine had familie in de Belgische Ardennen, in Jéhonville, Carlsbourg en Paliseul, waar hij verschillende zomers verbleef. In de tijd dat ze elkaar veel zagen en elkaars minnaars waren, reisden Rimbaud en Verlaine, liefhebbers van vrijheid, graag over de Ardense wegen, waarvan het landschap bijzonder goed aansloot bij hun gemoedstoestand. De Ardennen, met zijn betoverende landschappen, zijn mistige meren, zijn mysterieuze bossen, hebben hen veel geïnspireerd.

De “Rimbaud Verlaine route” is in totaal 300 km lang. Ze telt meerdere etappes in de vallei van de Semois. Volg ze eens, het is een poëtische manier om de dorpen van Laforêt, Vresse-sur-Semois, Corbion en Bouillon te ontdekken. En neem een notitieboekje of schetsblok mee: wie weet word je ook wel geïnspireerd!

                                            

 

Tip

De volgende etappes van deze route brengen je via het water naar de regio van Paliseul en Redu. Stenen bruggetjes, een betoverend bos en absolute rust wachten op jou. Onze favoriet is de wandeling langs de Lesse in Our (Paliseul).

Ontdek de “Rimbaud Verlaine route”

Tip 2

Deze lange route kan je ook als road trip, gespreid over meerdere dagen, afleggen. Aan jou de keuze wanneer je een etappe wil doen en de streek te voet, met de fiets, met de hond… wil verkennen.


Een verblijf aan de waterkant

De authentieke en rustige vallei van de Semois nodigt je uit om even op pauze te drukken en te genieten van het nu. Kies een verblijf naar jouw smaak en proef van de geneugten van een verblijf op het ritme van het water, in deze regio vol legendes.

Ontdek de verblijven in de vallei van de Semois


Voor deze zomer hebben we voor jullie activiteiten uitgezocht in open lucht, op kalme plekken en op plaatsen waar met social distancing rekening wordt gehouden. Ontspan met een gerust hart!

Semois
kasteel van Bouillon
wandelingen
Rocher du chat
Herbeumont (236
openluchtzwemmen