Wij testten de vrijevalsimulator van Luxfly!

Droom je van een vrije val, maar heb je hoogtevrees? Wel, wij ook... Daarom kozen we voor een alternatieve maar net zo onvergetelijke ervaring: een vrijevalsimulator! Het leuke aan deze spannende activiteit is dat ze ook geschikt is voor kleuters vanaf vier jaar. Het ideale recept voor een geslaagde gezinsuitstap!

Niet bij de deur... maar méér dan de moeite!

Op een mooie zomerochtend komen we na een uur rijden aan bij Luxfly in Arlon om een bijzondere ervaring uit te proberen: een sprong in een vrijevalsimulator. Gaspard, mijn negenjarige petekind, en onze zesjarige dochter Evie stappen uit de auto, een beetje versuft van de autorit..

Op stap naar de vrijevalsimulator in Aarlen
De roze kleuren trekken onmiddellijk Evie's aandacht

Enkele paar stappen later, brengt de vrolijke muziek in het gebouw hen echter meteen in de juiste stemming om te ontdekken hoe het voelt om als Superman door de lucht te vliegen!

Een warm onthaal

Zodra we aankomen, worden we hartelijk verwelkomd door Magali, die ons de verschillende stappen uitlegt van de ervaring die ons wacht. Terwijl mijn partner Loïc en ik kort wat administratieve informatie regelen, haasten de kinderen zich al naar het centrale gedeelte van de ruimte om zich te vergapen aan de vluchten die al bezig zijn. De ruimte is ingericht in de vorm van een amfitheatertje, zodat je het spektakel op je gemak kan bewonderen.

vrijevalsimulator
De indrukwekkende vliegruimte!

Een opwindende ervaring… niet alleen voor de kinderen

We vervoegen de kinderen en bespeuren in hun opengesperde ogen een mix van oprechte opwinding en een vleugje stress. Gaspard, die vandaag jarig is, verklapt ons: ‘Ik ben een beetje bang, maar het ziet er geweldig uit!'

Ik maak van de gelegenheid gebruik om Evie te vertellen dat ze niet alleen is meegekomen om Gaspard te zien vliegen, maar dat ook zij deze fantastische vrijevalervaring samen met ons kan beleven. Vooraf vertelde ik haar dat ze ons gewoon zou vergezellen, in een poging om de verrassing tot het einde te bewaren.

Evie is een echte waaghals, die altijd nieuwe dingen wil proberen en zichzelf wil overtreffen. Dus ik was ervan overtuigd dat ze in de wolken zou zijn met deze verrassing. Het draait echter helemaal anders uit. Ik zie haar gezichtje vertrekken: 'Maar mams, ik wil niet springen... ik ben bang...'.

Verdorie... Ik ben boos op mezelf omdat ik haar wou verrassen in plaats van haar voor te bereiden. Ik vraag waarom ze bang is: 'Ik ben bang om te vallen', antwoordt ze. We stellen haar gerust door uit te leggen dat we door de sterke lucht niet kunnen vallen en dat de instructeur er is om ervoor te zorgen dat alles vlot verloopt. Op dat moment stappen er andere jonge kinderen uit de vliegruimte met een enthousiaste glimlach op hun gezicht… en ze is op slag verkocht!

Un petit selfie avant de sauter dans le vide
Snel nog een selfie voor de sprong!

Angst transfomeert al snel in opwinding!

Enkele minuten later roept onze instructeur Quentin ons bijeen voor een videobriefing van enkele minuten. We leren onder andere de basisgebaren waarmee hij zal communiceren om ons tijdens de vlucht te begeleiden.

Petite vidéo explicative avant l'expérience de vol
De kinderen kijken aandachtig toe.

Volgende stap: een vliegpak, helm en vliegbril halen. Quentin heeft meteen begrepen dat hij Evie dolgelukkig kan maken met een roze pak. Ze beloont hem met een kamerbrede glimlach!

We zijn nog maar een paar stappen verwijderd van de vluchtruimte. Een laatste controle van onze uitrusting door Quentin en dan zijn we klaar om naar binnen te gaan. Zodra de deur opengaat, stijgt de spanning door het indrukwekkende geluid van de blazer. Iedereen kijkt aandachtig tot zijn of haar naam op het scherm verschijnt om onze instructeur te vervoegen.

Tijd om de sprong te wagen!

Het is zover, ik ben aan de beurt. Ik duik de vliegruimte in, als op een groot luchtkussen. De lucht blaast zo hard dat je verwacht dat je naar de top van de enorme buis zal gestuwd worden, maar dat is niet zo. Het is magisch en geruststellend tegelijk: ons lichaam slaagt erin om zich niet helemaal te laten meesleuren door de krachtige luchtstroom. En als ons lichaam de controle een beetje verliest, is Quentin er om ons te corrigeren. Hij is een uitstekende instructeur die ons begeleidt, geruststelt en aanmoedigt.

Gaspard imponeert ons, je zou zeggen dat hij al eerder heeft leren vliegen! Evie is tijdens haar eerste vlucht nog een beetje bang, maar de grote glimlach op haar gezicht spreekt boekdelen. Ze doet het echt goed, haar kleine lijfje lijkt met de wind te spelen en te reageren met zwemreflexen. Een opgewonden knipoog naar mama en papa verraadt hoe enthousiast ze wel is.

Tijdens de tweede minuut van de vlucht ervaren we de Highfly: de windsnelheid neemt toe en Quentin brengt ons met hoge snelheid naar het hoogste deel van de buis, daalt dan en stijgt net zo snel weer op. Deze vrijevalsimulator is echt een sensationele ervaring!

Jammer... dat het al gedaan is. Of toch niet?

Na de 3ᵉ vlucht van Gaspard verlaten we de vliegruimte. Magali vraagt naar onze indrukken. De kinderen zijn ietwat geïmponeerd, maar supertrots op hun avontuur.

Magali impatiente d'avoir notre avis sur la chute libre
Magali informeerde supervriendelijk naar onze indrukken.


Luxfly, da’s tegelijk een museum!

Daarna gaat het naar de kelder voor een bezoekje aan het museum van de vrije val. Magali is gepassioneerd door het onderwerp en vertelt ons alles over de geschiedenis en de verschillende disciplines van het parachutespringen. En het is niet zonder enige trots dat ze uitlegt dat de beroemde Engelse familie Wittenburg, kampioenen in deze discipline, Luxfly uitkoos om te komen trainen. Het is zelfs de hoogste vliegruimte in Europa! De kinderen zijn geboeid en onder de indruk van de verschillende foto's in het museum, die een geweldig overzicht bieden van de extreme disciplines van de vrijeval.

Voor we weer vertrekken, drinken we iets in de bar, terwijl de kinderen blijven kijken naar de trainingssessies in de vliegruimte.

Als we terug naar huis vertrekken, pakt Evie mijn hand en fluistert: 'Mams, ik was een beetje bang, maar eigenlijk vond ik het superplezant...'.

Om af te sluiten nog snel een insiderstip: ben je Ardennes étape klant en bezoek je binnenkort Arlon? Bij Luxfly geniet je 15% korting op je vrijevalervaring!

cta

Deel je foto's van je ervaring met ons op Facebook en Instagram. We zijn benieuwd of jouw ervaring net zo sensationeel is als die van ons!

Arlon
sport
Ardenne
chute libre