Onze website maakt gebruik van cookies. Door verder te surfen gaat u akkoord met ons cookie-beleid.
Onze vakantiehuizen zijn open - Update 31/10 - “Bekijk onze veelgestelde vragen

De peket, een Luikse specialiteit

Traditionele Luikse specialiteit op basis van de jeneverbes. Peket betekent pikant in het Oudwaals.

 

De Peket : een Luikse specialiteit

Tchantchès, de mascotte van Luik, gaf in zijn prille jeugd al de voorkeur aan peket boven melk in zijn papfles. Om maar even aan te illustreren dat peket de tweede natuur is van de bewoners van de ‘cité ardente’ (vurige stede). Het woord “pèkèt”, dat in het Waals “pikant” betekent, verwijst in oorsprong naar de jeneverbes. De betekenis van het woord is uitgebreid naar de jenever die men maakt op basis van deze bessen, hop en graan, over het algemeen gearomatiseerd met vruchten. Het alcoholgehalte varieert van 22 tot 35 graden. In zijn ruwe staat wordt hij ook jenever genoemd, of door de jongeren gewoontjes ‘witte’, die ze mengen met cola, fruitsap …, eigenlijk met ongeveer alles. Het in Wallonië geproduceerde brouwsel geniet vanaf 2006 van een beschermde herkomstbenaming.

In Luik is de Peket de koninginnedrank op de feesten van 15 augustus, die voornamelijk plaatsvinden in het ‘quartier d'Ourtemeuse’. Hij wordt gebruikt in gerechten zoals eend met peket, en wordt geschonken als begeleiding van gerookte vis of sterke kaas, zoals Hervekaas.

Kom dit drankje proeven in het Huis van de Peket in Luik! Om meer te weten over zijn bereiding kunt u terecht in het Museum van het bier en de peket in Anthisnes.

Copyright photos: DR

De toeristische informatie is louter informatief. In geen geval kan Ardennes-Etape verantwoordelijk worden gehouden voor foute of achterhaalde informatie.