Onze website maakt gebruik van cookies. Door verder te surfen gaat u akkoord met ons cookie-beleid.
  • NL

Een van de voettochten in Vielsalm

Vielsam, pays des promeneurs et amoureux de la nature... 11 itinéraires balisés au programme: de quoi se dépenser pendant votre séjour sur place.

 

Wandeltochten te Vielsalm

Het VVV-kantoor van Vielsalm heeft 11 wandeltochten uitgestippeld die zijn ingeschreven in het Tarpan programma (Toerisme-Gastvrijheid-Wandelingen-Patrimonium-Landbouw-Natuur, dat de langzame wegen in ere wil herstellen, wegen of paden voor wandelaars, ruiters, mountainbikers…) De wegen zijn bewegwijzerd en zijn van 4 tot 12km lang: vier vertrekken uit Vielsalm, een ander uit Petit-Thier, twee uit Grand-Halleux, Hébronval en de Baraque Fraiture. De kaart is beschikbaar in het VVV-kantoor tegen 5€.

Wij hebben de tocht met de blauwe ruit van 10km gevolgd die in Vielsalm vertrekt (moeilijkheidsgraad gemiddel). Ze bestaat uit drie delen en is bijna geheel bergopwaarts !

Het vertrek is bij het TARPAN informatiechalet aan de voet van het restaurant « Les Comtes de Salm » tegenover de SPAR-winkel.

U verlaat Vielsalm in de richting van de spoorweg en loopt langs een weg die 500m stijgt. Deze weg is niet echt veilig want er zijn geen stoepen en het verkeer van wagens en vrachtwagens is er druk. De wandeling voert u naar links waarbij u door een woonwijk loopt. De architectuur is niet echt typisch voor de streek en u vindt allerlei gebouwen op uw pad. Na ongeveer 15 minuten stappen, verlaten we bijna de bewoonde wereld (alleen de boerderijen blijven zichtbaar) en lopen we door de velden langs een aardeweg. Het pad is helemaal open. Bij mooi weer draagt u best een pet om een zonnesteek te vermijden.

Het tweede deel begint in de dorpskern van Goronne. Dit dorp is typisch voor de gemeente Vielsalm maar heeft eigenlijk geen bijzondere kenmerken. Tijdens deze etappe zijn we echt ver van de beschaving. Na een heel smal paadje te zijn afgedaald (let op voor de netels die maar wat graag uw armen en benen strelen !) komt u bij de oever van een beekje dat onder het onderhout doorstroomt. U kan van de koelte genieten en even verpozen. Zo ver als u kijken kan, ziet u alleen bos. U zet uw klimtocht verder. Halverwege komt u in een open plek waar u kan picknicken. Dit is echt een prachtige plek.
Wees bij het verlaten van de open plek aandachtig en volg de instructies van uw kaart en de bewegwijzering goed op. U zou immers heel makkelijk naar rechts kunnen afwijken en terechtkomen op een pad dat weinig gebruikt wordt. We bereiken de kapel van Farnières. De bouw van dit gebouw is het onderwerp van een mooie legende.

De derde etappe leidt van Farnières naar Vielsalm. Ook hier zal de wandelaar genieten van de rust van het woud dat door geen enkele weg, geen enkel gehucht wordt onderbroken. Na iets meer dan een kilometer gaat het pad eindelijk weer dalen. In de buurt van Vielsalm wordt de rust die we de hele wandeling lang ervaren hebben toch wat verstoord door een grote weg. Maar niet lang. Voor hij zijn bestemming bereikt zal de wandelaar nog een laatste inspanning moeten leveren om nog zo’n 500m te stijgen. Het einde van de tocht leidt u door enkele (minder fraaie overigens) wijken van Vielsalm om zo het vertrekpunt weer te bereiken.
 

 

Copyright foto's: Ardennes-Etape et Ville de Vielsam 

De toeristische informatie is louter informatief. In geen geval kan Ardennes-Etape verantwoordelijk worden gehouden voor foute of achterhaalde informatie.