Collegiale Onze-Lieve-Vrouwekerk en haar Kunstschat

Men heeft tweehonderd jaar gebouwd aan deze kerk. Er hangen enkele kunstwerken waarvan de schoonheid niet betwist wordt: Li Rondia, de Christus aan het Kruis, de reliekschrijnen, ...  

De Onze-Lieve-Vrouw collegiale kerk van Hoei

Deze Collegiale kerk, waarvan de eerste steen in 1311 werd gelegd, is opgedragen aan Onze-Lieve-Vrouw. Het bouwwerk dat in 1536 werd voltooid, vormt een elegante combinatie van hooggotiek uit de 14e eeuw en de flamboyante gotiek uit de 15e eeuw. In deze kerk kunt u een gigantisch vierkant vlak bewonderen, omgeven door twee andere vlakken rond het Koor. Zodra u dit heilige gebouw betreedt, wordt u overvallen door de charme van een groot stralend rozetvenster, Li Rondia, dat nog maar onlangs werd gerenoveerd en werd voorzien van nieuwe glas-in-loodramen. Dit kunstwerk van meester R. Julin heeft een buitendiameter van 9 m en een binnendiameter van 6 m. De trap in de rechterzijbeuk leidt naar de romaanse crypte van de kerk, gebouwd door Theoduinus van Beieren (1066).

In het midden van de Collegiale siert een groot Christuskruis van het einde van de 12e eeuw de apsis. Deze kerk biedt ook onderdak aan een heel kostbare schat. De belangrijkste kunstwerken zijn vier grote reliekschrijnen uit de 12e en 13e eeuw.

Als u de kerk via de rue des Cloîtres verlaat, komt u terecht onder het befaamde Betlehemportaal. De poort bestaat uit een groot centraal ogief (uit de helft van de 14e eeuw) en twee laterale spitsbogen uit 1890. De taferelen die hier worden uitgebeeld, stellen de eerste levensdagen van Jezus voor: een liggende Maagd, een Kind in de kribbe dat wordt verwarmd door de os en de ezel, de aanbidding door de drie wijzen en de kindermoord van Betlehem

Opmerking van de redactie

De buitenzijde van de Collegiale kerk staat voor renovatie momenteel in de stellingen. Sommige delen van de kerk gaan schuil onder groene zeilen. Dat geldt onder meer voor het Betlehemportaal. (Via een opening tussen twee houten planken kan u niet meer dan een glimp van dit portaal opvangen). Door zijn ligging in de stad tussen steegjes en huizen is het gebouw heel moeilijk te fotograferen. Het rozetvenster werd nog maar pas gerestaureerd en is werkelijk prachtig.

Openingsuren en toegangsprijzen voor de Schat van de Collegiale Kerk

U kunt de Schat tijdens de zomermaanden alle dagen bezoeken, tijdens de wintermaanden enkel in het weekend. (Op speciale aanvraag ook tijdens de week in de winterperiode)

Volwassenen: 3 €
Kinderen jonger dan 12 jaar: gratis
Studenten: 2 €
Groepen (minimum 12 personen): 2 €

 

Copyright foto's : Ardennes-Etape et a collégiale Notre-Dame de Huy