Onze website maakt gebruik van cookies. Door verder te surfen gaat u akkoord met ons cookie-beleid.
  • NL

Intergeallieerde Memoriaal

Drie keer per jaar opent het intergeallieerd monument van Cointe zijn deuren voor het grote publiek. U kunt gratis de 75 meter hoge toren beklimmen om het indrukwekkende zicht rondom rond over de stad Luik te bewonderen.

 

Mémorial Interallié van Cointe

Drie keer per jaar is de Mémorial Interallié van Cointe open voor het grote publiek: op 21 juli (de nationale feestdag van België), tijdens de Open Monumentendagen in september en tijdens het pinksterweekend. Openingstijden kunnen echter variëren. Voor de zekerheid kunt u best op voorhand informeren via het nummer +32 (0) 4 252 23 76 of bij de toeristische dienst van Luik (Feronstrée 92, tel. +32 (0) 4 221 92 21). Begeleide bezoeken zijn mogelijk.

Het bezoek begint met een beklimming van de toren. U kunt gratis met de lift naar boven om 75 meter hoger het prachtige uitzicht over de stad Luik te bewonderen. U zou van minder hoogtevrees krijgen! Het nieuwe station van Luik-Guillemins ziet er van bovenaf veel beter uit! Als u weer beneden bent, moet u beslist even tijd maken voor de monumenten die we van onze geallieerde vrienden hebben gekregen. Zowel in de toren als daarbuiten staan er immers beeldhouwwerken en gedenkstenen uit Polen, Roemenië, Spanje, Griekenland en Frankrijk. Bovendien worden tijdens de opendeurdagen vaak ook tijdelijke tentoonstellingen georganiseerd.

Het bezoek gaat verder in de basilique du Sacré-Coeur (Heilig Hartbasiliek) vlak naast het monument.

U kunt parkeren op de binnenplaats.

De pluspunten volgens de redactie

Het uitzicht op de stad Luik is werkelijk ongelofelijk prachtig en het bezoek is gratis. Vergeet vooral uw verrekijker niet. 

Kort historisch overzicht

Dit gedenkteken voor de Eerste Wereldoorlog bestaat eigenlijk uit de toren van Cointe (opening in 1937) en de Heilig Hartbasiliek-basiliek (opening in 1936), die vlak naast de toren staat. Een burgerlijk en een religieus gedenkteken staan dus vredig naast elkaar, op eenzelfde plek. In 1925 kozen de oud-strijders van de Eerste Wereldoorlog de hoogvlakte van Luik uit om er een herdenkingsmonument op te trekken dat door de geallieerde landen zou worden gefinancierd. Tussen 4 en 6 augustus 1914 was Luik immers de eerste stad die werd aangevallen. De stad bood zoveel weerstand dat de Duitsers erdoor werden vertraagd en de geallieerden de volgende confrontaties beter konden voorbereiden.

 

Copyright Photos - Le monument Interallié de Cointe
 

De toeristische informatie is louter informatief. In geen geval kan Ardennes-Etape verantwoordelijk worden gehouden voor foute of achterhaalde informatie.