Onze website maakt gebruik van cookies. Door verder te surfen gaat u akkoord met ons cookie-beleid.
Onze vakantiehuizen zijn open - Update 25/01 - “Bekijk onze veelgestelde vragen

Heusy

Heusy: chique wijken, mooie woningen, trendy winkels ...  

Heusy

In Verviers wordt Heusy meestal beschouwd als eerder ‘bourgeois’.

Te ontdekken:
- Voor het winkelen kozen we voor u de avenue de Spa (met onder andere Côté Rue en Dawance) en de Chaussée de Theux (Perlinpin Pain voor broodjes en slaatjes, Question de goûts voor brood en gebak). Om een fris biertje of een lekkere koffie te drinken, bevelen wij Béluga aan, tegenover de gebouwen van de Federale politie.

- Het gemeentehuis (1864): Zoals in heel wat gemeentes uit de streek werd het stadhuis aanvankelijk gebouwd voor de administratieve diensten en de dorpsschool. De architectuur verschilt niet sterk van de andere gebouwen rondom of van de andere gemeentehuizen van Verviers. Het is centraal gelegen in het oude gedeelte van Heusy. Dat werd onlangs gerestaureerd en ademt veel charme uit.

- Fontein Mallar. Deze fontein bevindt zich midden in een verkaveling die wel lijkt op een verzameling poppenhuisjes! Deze wijk is echt charmant en de omgeving rond de fontein is de ideale plaats voor wandelaars om wat rust en schaduw op te zoeken. Het « monument » werd in 2003 gerestaureerd.

- Kasteel Peltzer is vandaag een prestigieus restaurant. Het is gelegen tegenover het Grand Hôpital van Verviers en wordt omringd door een prachtig park van 6 ha met bomen. Het gebouw werd in 1894 gebouwd. Het stond leeg maar werd vanaf 1994 gerestaureerd. De huidige eigenaar is dhr. Nicolas Thomas.

- Monument Henri Vieuxtemps (1909), place Henri Vieuxtemps. Henri Vieuxtemps (1820-1881) was een virtuoos violist. Hij trad voor het eerst op toen hij 7 was en speelde toen het 5e concerto van  Rode. Charles de Bériot zou deze musicus tijdens zijn eerste jaren begeleiden. Daarna verkoos Vieuxtemps om zelf verder te leren. Hij staat internationaal bekend om zijn meesterlijke vioolspel maar het publiek is ook erg enthousiast over zijn eigen composities. In het totaal schreef Vieuxtemps 80 werken, voornamelijk voor viool. De beroemdste zijn de vijf eerste concerto’s, de fantasie Caprice, de Ballade en Polonaise.
Hij stierf in Mustapha-Supérieur (Algerije) in juni 1881. Zijn as werd nog datzelfde jaar overgebracht naar het kerkhof van Verviers.
Het standbeeld is van de hand van Egide Rombaux en werd in 1898 ingehuldigd.

-Eglise Sainte-Julienne. Tussen de avenue Léopold II en de rue Bouillenne. De bouwvergunning voor de kerk werd in 1900 verleend. Het braakliggende terrein vol rotsen was weinig geschikt voor het bouwen van huizen. Bovendien wilden de bewoners van de chique wijk van de Boulevards maar wat graag hun eigen kerk. Deze twee factoren leidden tot de oprichting van de kerk “Sainte Julienne”, een indrukwekkend gebouw dat getekend werd door de tijd.

-Le parc de la Tourelle. Ook tegenover het ziekenhuis ligt het “parc de la Tourelle” dat eigendom was van de burgemeester van Heusy Jacques-François Hanlet de Séroule. Hij liet in 1851 een toren bouwen. Heel mooi, maar jammer genoeg staat hij nu leeg. Jacky Servais +32.87325 298

- Monument Charles de Gaulle (1980) op het kruispunt tussen rue du Par en Herla: granieten gedenksteen van 3,3 meter hoog met een bronzen medaillon van 40 cm diameter met de afbeelding van de generaal. Het portret van Charles de Gaulle is afkomstig van de tekening van schilder Albert Dummers de Stembert.
Het monument bevat ook nog een gegraveerd Lotharingenkruis, twee opschriften (Honneur et Patrie ; Hommage à la résistance) evenals de tekst van de oproep in Londen op  18 juni 1940.

- Domaine de Séroule: geklasseerd omwille van zijn esthetische en wetenschappelijke waarde. Het Domaine de Séroule werd in de 18e eeuw aangelegd door baron Goer de Herve. De gebouwen werden aangekocht door de familie Simonis en werden in 1826 gemoderniseerd en uitgebreid. In 1837 veranderde het eigendom opnieuw van eigenaar en kwam toen in het bezit van de burgemeester van Heusy, dhr. Hanlet, die een gedeelte afstond van de aangrenzende terreinen (huidige “quartier des boulevards”). In 1875 bewoonden de zusters Ursulinen het domein, die er een school of pensionaat voor meisjes van maakten. Momenteel behoort het Domaine de Séroule toe aan de Franstalige Gemeenschap en is het toegankelijk voor het publiek. Op het programma staat een aangename wandeling in een bebost domein met verschillende visvijvers.

Aan de ingang van het park ziet u een klein amfitheater en twee prachtige tulpenbomen die bloeien van mei tot juli. Heel wat voorbijgangers besteden geen aandacht aan deze bomen omdat ze zo sterk op kastanjebomen lijken!

Copyright foto: Maison du Tourisme du Pays de Vesdre

De toeristische informatie is louter informatief. In geen geval kan Ardennes-Etape verantwoordelijk worden gehouden voor foute of achterhaalde informatie.