Adres :
Val Dieu 227, 4880 Aubel, Belgique
Beschrijving

Wie door het Land van Herve reist, mag de prachtige abdij van Val-Dieu in Aubel niet links laten liggen. Het hoogtepunt? Dat zijn de brouwerij en de ambachtelijke, karaktervolle speciaalbieren.

Als je aankomt bij deze sfeervolle abdij in de volle natuur, zie je meteen dat er heel wat te ontdekken valt. De Onze-Lieve-Vrouwabdij van Val-Dieu is dan ook een echte trekpleister in de streek. Dit geestelijke oord werd in 1216 gesticht door cisterciënzermonniken uit Nederland. Volgens de legende was de toen onbewoonde vallei zo onherbergzaam dat de mensen deze streek de 'Duivelsvallei' noemden, maar dat weerhield de monniken er niet van zich er te vestigen. Om het noodlot af te wenden, doopten ze de vallei om tot 'Godsdal', een naam die later ook die van de abdij van Val-Dieu inspireerde. En die naam heeft ook echt geluk gebracht, want dit is de enige Belgische abdij die de Franse Revolutie overleefd heeft.

Traditionele Belgische bieren van de bovenste plank

Vandaag de dag is het de christelijke gemeenschap van Val-Dieu die de gebouwen bewoont en waakt over hun bestemming. En dat doet ze goed, want het bruist er van de activiteit! De cisterciënzers stonden bekend om hun brouwtalent, dus was het niet meer dan normaal dat de monniken een eigen brouwerij startten waar ze hun recepten tot in de puntjes konden uitwerken. In hun tijd was bierbrouwen een noodzakelijke bezigheid om water drinkbaar te maken, want gevaarlijke ziektes zoals cholera en tyfus loerden altijd om de hoek. Sindsdien is de brouwerij niet meer weg te denken uit de streek en zijn haar bieren een heus begrip geworden. Naast het klooster, het park en de basiliek is dus ook de brouwerijzaal zeker een bezoekje waard. Via de mooie, bewegwijzerde wandelpaden kom je uiteindelijk terecht bij de eindhalte: de abdijwinkel, waar je de abdijbieren als souvenir kunt kopen!

Copyright foto's: Visit Ardenne - Visit Wallonia 

De omgeving ontdekken

Te voet
Luik - Aubel
- op 0km afstand
Te voet
Luik - Herve
- op 0km afstand
Te voet
Luik - Aubel
- op 0km afstand
Te voet
Luik - Aubel
- op 1km afstand
Te voet
Luik - Aubel
- op 1km afstand