Adres :
Amblève, Belgique
Beschrijving

Midden in het dorp Amblève in de provincie Luik vind je 60 hectare aan ongerepte Ardense vallei. Het is een kostbaar toevluchtsoord voor weidevogels en vooral een gebied met een unieke biodiversiteit.

Het natuurreservaat van Emmels is weinig bekend bij het grote publiek. Toch is dit verbluffende gebied van cruciaal belang voor het behoud van de fauna en flora. Het terrein vormt een natuurlijke spons die hoogwater afremt en overstromingen opvangt. Een heel nuttige functie! Nederland steunt het reservaat trouwens financieel om overstromingen op zijn grondgebied te voorkomen. Om maar te zeggen hoe belangrijk dit reservaat is! En dat is niet alles, want in deze uitgestrekte open vlakten groeien bedreigde planten die hier een schuilplaats vonden.

Een uitzonderlijke biodiversiteit

In het voorjaar kleuren bloementapijten de valleibodem roze. Arnica, adderwortel en gulden sleutelbloemen vonden in deze weiden een vruchtbare bodem om rijkelijk te bloeien … De weidevogels profiteren er dan weer van om een nest te bouwen op de grond, goed verscholen in het gras. Onmogelijk over het hoofd te zien, zijn de Schotse hooglanders, die er genieten van de weelderige vegetatie om vredig te grazen. Net die ongelooflijke biodiversiteit maakt deze ongerepte plek zo geliefd onder natuurliefhebbers. Gebruik de wandel- en fietspaden aan weerszijden van het hoofdfietspad om van het gebied te genieten zonder de bewoners ervan te storen. Als extraatje zijn er bordjes met informatie over de flora en fauna.

Copyright photos: Natagora

De omgeving ontdekken

Te voet
Luik - Waimes
- op 7km afstand
Te voet
Luik - Malmedy
- op 8km afstand
Te voet
Luik - Malmedy
- op 8km afstand
Te voet
Luik - Bütgenbach
- op 9km afstand
Te voet
Luik - Bütgenbach
- op 9km afstand