Adres :
Rue du Madot 101a, 4520 Wanze, Belgique
Beschrijving

Wallonië zit vol verrassingen, zoals de indrukwekkende ruïnes van het feodale kasteel van Moha. Deze 130 meter lange beschermde site ligt op een rotsachtige uitloper en laat je dromen van hoe het kasteel eruit moet hebben gezien tijdens de gloriedagen van de middeleeuwen.

Op de massieve rotsen van Moha, waar de Mehaigne en de Fosseroule samenvloeien, prijkt het imposante kasteel van Moha. Als je dichterbij komt, torenen de indrukwekkende wallen uit de twaalfde en veertiende eeuw hoog boven je uit. Ze zijn gemaakt van enorme stenen, waardoor het bouwwerk er onneembaar uitziet. In de middeleeuwen was dit dan ook een strategische locatie. De graven van Moha en Dasbourd volgden elkaar er op, tot de prins-bisschoppen van Luik het kasteel ombouwden tot een gevangenis en er een controlepost oprichtten om kooplieden tegen te houden voor de poorten van de stad Hoei. Daarop bedachten de inwoners van Hoei een list om het fort ten val te brengen, en in 1376 kwam er zo een einde aan de heerschappij van Moha. Pas in 1889 kocht de Belgische staat de ruïnes om ze te kunnen behouden voor latere generaties.

Speels bezoek

Bij een bezoek aan het kasteel hoort een boekje met leerrijke spelletjes. Via die spelletjes ontdek je waar de stenen vandaan komen waarvan de muren gebouwd zijn, met welk gereedschap ze op maat zijn gehouwen en nog veel meer. Daarnaast kun je er met de kinderen een katapult, een trebuchet en een kanon testen! Dat kan elke dinsdag in de zomer, maar reserveer zeker vooraf. Voor de fans van onverschrokken ridders zijn er verhalenvertellers die regelmatig het kasteel tot leven brengen met meeslepende verhalen en legenden.

Copyright foto's: www.facebook.com/chateaumoha

De omgeving ontdekken

Te voet
Luik - Héron
- op 4km afstand
Te voet
Luik - Héron
- op 4km afstand
Te voet
Luik - Héron
- op 4km afstand
Te voet
Luik - Héron
- op 4km afstand
Te voet
Luik - Hoei
- op 4km afstand