Adres :
Rue Pont des Chaînes 4, 4500 Huy, Belgique
Beschrijving

Een raadseltje: welke stad is beroemd om haar Romeinse oorsprong, haar fort, haar kapittelkerk en haar eindeloze muur, die door zelfs de meest doorgewinterde wielrenners wordt gevreesd? Weet je het antwoord al? Inderdaad: welkom in Hoei!

Als je in Hoei aankomt, word je meteen verrast door de schoonheid van de stad. Allereerst is er de imposante kapittelkerk Onze-Lieve-Vrouw langs de Maas, vlak bij een prachtige stenen brug. Boven dit ontzagwekkende uitzicht prijkt het majestueuze fort op de heuvel aan de rand van de stad. Er bestaat geen twijfel over: Hoei is indrukwekkend. Of je de stad aan de Maas nu met de fiets of te voet bezoekt, ze heeft heel wat mooie verrassingen voor jou in petto. Eentje daarvan is de prachtige Grand-Place, en niet ver daarvandaan ligt Mont-Mosan, een recreatie- en dierenpark met minigolf, ponyritjes, een springkasteel, speeltuinen en natuurlijk zeeleeuwen, papegaaien en zeehonden. Hoei is ook een geliefde bestemming voor fietsliefhebbers die de beroemde 'muur' willen trotseren, een steile helling van 26% die haar bijnaam dankt aan de Waalse Pijl. Maar laten we even teruggaan naar de stad zelf ... Waar zouden we beginnen? Kiezen is moeilijk ...

Sporen van de tijd

Het duurde liefst twee eeuwen om de kapittelkerk Onze-Lieve-Vrouw en Domitianus te bouwen, die vandaag als uitzonderlijk Waals erfgoed is beschermd. De kerk combineert verschillende gotische stijlen en is versierd met het grootste gotische roosvenster van België en prachtige glas-in-loodramen. Het Fort van Hoei is niet minder indrukwekkend. Dit bouwwerk, dat tussen 1818 en 1823 werd neergezet op de plaats waar ooit het kasteel 'Li Tchestia' stond, herbergt nu het Museum van het Verzet en de Concentratiekampen. Je reist er naar het begin van de jaren 1940, toen de Duitsers het fort als gevangenenkamp gebruikten: een kille gang voert je terug naar de nazitijd, met sinistere cellen, washokken en verhoorkamers ... Na dit emotioneel geladen bezoek kom je op adem met een prachtig panorama. En als je achteraf een wandeling door deze gezellige stad maakt, zou je er haast met plezier verdwalen!


Copyright foto's: Ardennes-étape / VisitArdenne

Te doen

Ontdek de streek van Modave in een koets

 

Het advies
Advisor
Afbeelding
Audrey
Audrey's advies
Experience Leader

De speeltuin van Mont Mosan is uitstekend voor een uitstapje met de kinderen.

De omgeving ontdekken

Te voet
Luik - Hoei
- op 0km afstand
Te voet
Luik - Hoei
- op 3km afstand
Te paard
Luik - Marchin
- op 4km afstand
Te voet
Luik - Marchin
- op 4km afstand
Te voet
Luik - Amay
- op 5km afstand