Adres :
Rue du Château 8, 5580 Rochefort, Belgique
Beschrijving

Wanneer je komt aanrijden op de E411, zie je het kasteel al liggen. Statig, majestueus, met grote stenen torens en een imposante donjon ... Geen wonder dat het kasteel van Lavaux-Sainte-Anne alle aandacht trekt en dat het tot het belangrijkste erfgoed van Wallonië behoort. Een uitzonderlijke locatie, mooi vanbuiten én vanbinnen.

Wat bezienswaardigheden betreft, prijkt het kasteel van Lavaux-Sainte-Anne met gemak bovenaan het lijstje. Sinds de bouwwerken in de 15e eeuw van start gingen, is het gebouw in de loop van de eeuwen en de veldslagen die in de buurt plaatsvonden sterk veranderd. Maar wees gerust, op dit moment geniet je er vooral van rust. Het fort, dat rond een ruitvormige binnenplaats werd opgetrokken, telt maar liefst 32 gemeubileerde en gedecoreerde kamers en is omgeven door een slotgracht en een indrukwekkende donjon. Dwalend van kamer naar kamer kom je tijdens je bezoek alles te weten over het leven van de Heren van Lavaux in de 17e eeuw. Aan de hand van alledaagse voorwerpen, gebruiken en historische feestelijkheden dompelen de kelders je vervolgens onder in het plattelandsleven van de Famenne aan het einde van de 19e eeuw.

Natuur en jacht in de Famenne

In die tijd hielden de heren zich maar wat graag bezig met de jacht. Dat is ongetwijfeld ook de reden waarom je in het kasteel van Lavaux een museum in het teken van Moeder Natuur en de jacht vindt, met onder meer een mooie verzameling opgezette dieren uit de omgeving. Een ontspannen wandelingetje rond de vijvers is ook een aanrader. Een nat gebied, bestaande uit een vijver, een moeras en een weide, werd heraangelegd om een kenmerkend ecosysteem uit de Famenne van eind 19e, begin 20e eeuw na te bootsen. In de boomgaard vind je 52 hoogstammige bomen en enkele bijenkasten. Om het leven van de kostbare bijen niet in gevaar te brengen, gebruikt men hier geen pesticiden.

Copyright foto's: Visit Wallonia

De omgeving ontdekken

Te voet
Namen - Rochefort
- op 0km afstand
Te voet
Namen - Rochefort
- op 0km afstand
Te paard
Namen - Rochefort
- op 3km afstand
Te voet
Namen - Rochefort
- op 4km afstand
Te voet
Luxemburg - Wellin
- op 4km afstand