Adres :
Rue du Condroz 61, 5590 Ciney, Belgique
Beschrijving

Weet jij wat de hoofdstad van de Condroz is? Dat is het mooie Ciney, een stad die niet alleen bekendstaat om haar veemarkt, maar ook om haar kastelen, grote vierkantshoeves, parken en natuurpracht ... en natuurlijk ook om haar geschiedenis en cultuur. Dit alles ontdek je op een steenworp van Dinant.

In het hart van de stad staat de Sint-Niklaaskerk, hét symbool van Ciney. De statige kerktoren dateert uit de elfde eeuw en heeft een muur van maar liefst 2,7 m dik! Andere monumenten die je niet mag missen: de als erfgoed beschermde, met terrasjes omzoomde Cour Monseu en zijn prachtige kiosk, die als een van de mooiste van Wallonië wordt beschouwd. Eeuwenlang werd op dit plein de paarden- en veemarkt gehouden die Ciney beroemd maakte. De veemarkt is intussen verhuisd naar een plek buiten het stadscentrum. Buiten de stad kun je ook wandelen door het eveneens beschermde park Saint-Roch, met zijn majestueuze bomen, prachtige dreven en vijver, en natuurlijk het kasteel.

Tussen kastelen en natuur

Eén ding is zeker: Ciney zit vol verrassingen! De Kastelen van Halloy en Onthaine, het Kasteel van Jannée en zijn prachtige boerderij, de Villa van Braibant ... De architecturale hoogstandjes volgen elkaar op. En dat is niet alles! Naast de Grotten van Conjoux en het natuurreservaat van Namorimont herbergt de streek van Ciney een immens en weelderig recreatie-, sport- en cultuurcomplex: het Provinciaal Domein van Chevetogne. Met zijn waterwegen waar je met een boot of kano kunt varen, beekjes, bossen, vele speeltuinen en openluchtzwembad is Chevetogne de perfecte plek om plezier te beleven in een prachtige natuuromgeving. Ben je een fijnproever? Bezoek dan zeker de mosterdfabriek Bister in Achêne. In het productieatelier en het kleine mosterdmuseum ontdek je alle (of toch bijna alle) geheimen van het vak. En uiteraard kun je er proeven van hun beroemde mosterd in een granaatvormige pot. Ciney, de stad van 1001 smaken!

 

Copyright foto's: Ardennes-étape / Visit Wallonia / Moutarderie Bister

Te doen

 

De omgeving ontdekken

Met de fiets
Namen - Ciney
- op 0km afstand
Met de fiets
Namen - Ciney
- op 0km afstand
Te voet
Namen - Ciney
- op 0km afstand
Te voet
Namen - Ciney
- op 0km afstand
Met de fiets
Namen - Ciney
- op 0km afstand